Kemi

Beregn pH

09. januar 2016 af Tina12453 - Niveau: A-niveau

Hej, nogen der kan hjælpe med opgave 1.d i den vedhæftede dokument.

I 1.c har jeg fået, at der skal tilsættes 18,9 mL KOH-opløsning for at nå ækvivalenspunktet.

Den næste opgave kan jeg ikke helt gennemskue. 

Jeg tænker at man kan anvende formlen til at beregne pH for svage syrer i vand, men jeg får ikke det rigtige resultat.

Jeg beregner c: 0,005675 mol / (25 mL + 18,9 mL) / 1000 mL = 0,129271 M

pKs for butansyre er 4,82. 

Nogen der kan hjælpe. 

Vedhæftet fil: Kemieksamens-1134156.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
09. januar 2016 af mathon

Ved 25°C:

Beregn
                    c_b=[C_3H_7COO^-]
og dernæst
                    pH=7+\tfrac{1}{2}(pK_s+\log(c_b))


Svar #2
09. januar 2016 af Tina12453

Hvilket stof er C3H7COO- og hvorfor skal jeg beregne stofmængdekoncentrationen for dette stof?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. januar 2016 af mathon

C3H7COO- er butanoationen.

Du skal først beregne [C_4H_7COO^-] for efterfølgende at kunne beregne pH.


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. januar 2016 af mathon

Titrerblandingen er
                                (25{,}0+18{,}9)\; mL opløsning indeholdende 0{,}005675\; mol\; C_3H_7COO^-.

                                43{,}9\; mL opløsning indeholdende 0{,}005675\; mol\; C_3H_7COO^-.

                   c_b=[C_3H_7COO^-]=\frac{0{,}005675\; mol}{0{,}0439\; L}=0{,}1293\; M

                    pH=7+\tfrac{1}{2}(4{,}82+\log(0{,}1293))


Svar #5
10. januar 2016 af Tina12453

Okay, tak. Men hvorfra ved jeg, at det er butanoationen, jeg skal finde stofmængdekoncentrationen på. 

Jeg ved godt, at det er den korresponderende base til butansyre, men jeg kan ikke helt se, hvad der ligger bag dette. 

Måske skal jeg lige have det skåret ud i pap. 

Tak på forhånd. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. januar 2016 af mathon

Hvad omdannes C_3H_7COOH til under titreringen?


Svar #7
10. januar 2016 af Tina12453

Omdannes den til sin korresponderende base?


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. januar 2016 af mathon

som er C_3H_7COO^-.
Dette er grunden til, at du skal beregnes koncentrationen af C_3H_7COO^-.


Svar #9
12. januar 2016 af Tina12453

Plejer formlen ikke se således ud for svage baser: pH=7+0.5(pKb+log(cb

Hvorfor skal man anvende pks?


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. januar 2016 af mathon

Det skal man heller ikke absolut.

   Ved 25°C
   er formlen
                        pOH=\tfrac{1}{2}\left ( pK_b-\log(c_b) \right )      for svage baser.

                        pH=14-pOH

   eller                       
                       14-pH=\tfrac{1}{2}\left ( 14-pK_s-\log(c_b) \right )

                       pH-14=\tfrac{1}{2}\left ( -14+pK_s+\log(c_b) \right )

                       pH-14=-7+\tfrac{1}{2}\left ( pK_s+\log(c_b) \right )

                       {\color{Red} pH=7+\tfrac{1}{2}\left ( {\color{Blue} pK_s}+\log(c_b) \right )}

                      

                       


Svar #11
12. januar 2016 af Tina12453

Okay, tusind tak. Nu forstår jeg det godt. 


Skriv et svar til: Beregn pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.