Kemi

Syre-og basereaktion. Hjælp!

11. januar 2016 af Katrine0127 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg er lidt i tvivl om hvordan man beregner denne opgave. Har prøve snart, så hvis en ville hjælpe mig, ville det gøre mig glad! 

Opgave: 

Find pH når 10 ml 0,25 M saltsyre (HCL) blandes med 25 ml 0,34 M saltpetersyre (HNO3

På forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2016 af Toonwire

Både saltsyre og salpetersyre er stærke syre. Dvs. de dissocierer fuldstændigt, altså omdannes til (næsten) ren ion-form:

\\HCl ~(aq)\longrightarrow H^+(aq)+Cl^-(aq)\\\\ HNO_3(aq)\longrightarrow~H^+(aq)+NO_3^- (aq)

pH findes her for en stærk syre ved:

pH=-log_{10}\left([H^+]\right)

Dvs. du blot lægger hver af hydronkoncentrationerne/hydronstofmængderne sammen og arbejder ud derfra, skal det nok gå:

\\\text{HCl~~~~:}~~~~n(H^+)=10\cdot 10^{-3}~\text{L}~\cdot 0.25~\text{M}=0.0025 ~\text{mol} \\\text{HNO}_3\text{~:}~~~~n(H^+)=25\cdot 10^{-3}~\text{L}~\cdot 0.34~\text{M}=0.0085 ~\text{mol}\\

Således har du en total stofmængde på:

n(H^+)_{total}=0.0025 \text{~mol} + 0.0085~\text{mol}

HUSK - voluminet er nu også ændret! 10 mL + 25 mL = 35 mL

[H^+] = \frac{0.011~\text{mol}}{35\cdot 10^{-3}~\text{L}}=0.31~\text{M}

Indsæt i formel for pH udregning og du får opløsningens pH-værdi:

pH=-log_{10}\left( 0.31\right )=0.5


Skriv et svar til: Syre-og basereaktion. Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.