Kemi

Fosfationen

16. januar 2016 af Arccossintan (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Fosfationen er jo en sammensat ion af fosfor- og oxygenatomer, men hvordan bliver oxygenatomerne negativt ladede, når:

\Delta EN=3,44-2,19=1,25

Og således ikke er stærk nok til at betragtes som en ionbinding? Eller opstår disse ladninger først, når ionen reagerer med noget andet?

Mvh. Emil


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2016 af mathon

Betænk

                          OH                                        O-
                           |                                            |
                  HO - P - OH   --->                  -O - P - O   +   3  H+
                           |                                            |
                          OH                                        O-

   hvor hydrogenatomerne har efterladt deres elektron.


                         
                 


Svar #2
16. januar 2016 af Arccossintan (Slettet)

Tak. Hvad kaldes det første stof, du angiver? Kan du samtidig svare på, hvordan fosfor opfylder oktetreglen i disse forbindelser, da jeg ikke lige selv kan se det? For mig at se, vil den få 10 elektroner i yderste skal, da hver af de tre enkeltbundne oxygenatomer bidrager med en elektron hver, og det dobbeltbundet oxygenatom vil bidrage med to?


Svar #3
16. januar 2016 af Arccossintan (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2016 af mathon

rettelse af #1:

Betænk

                          OH                                        O-
                           |                                            |
                  HO - P = O   --->                  -O - P = O   +   3  H+
                           |                                            |
                          OH                                        O-

                       fosforsyre                               fosfation

   hvor hydrogenatomerne har efterladt deres elektron.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. januar 2016 af mathon

P har 3 elektroner i yderste skal.

Ved dobbeltbindingen leverer O to uparrede elektroner (en såkaldt koordinativ binding).
Elektronantallet i yderste skal er da oppe på 5.   
De 3 OH-grupper leverer hver én elektron til hver af P{\, }'s 3 énlige elektroner.
Oktetten er komplet.


Svar #6
17. januar 2016 af Arccossintan (Slettet)

Hvis P har 3 elektroner i yderste skal, hvorfor befinder denne sig så i 5. hovedgruppe?


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2016 af mathon

korrektion:

P har 3 uparrede elektroner og et ét parret elektronpar i yderste skal.

Ved dobbeltbindingen anekterer O  P{ \, }'s parrede elektronpar.  
De 3 O^-grupper leverer hver én elektron til hver af P{\, }'s 3 énlige elektroner.
Oktetten er komplet.


Skriv et svar til: Fosfationen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.