Kemi

Saltes opløselighed

24. januar 2016 af aeondude (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opløselighedsproduktet for sølvbromid er  5,2*10^-3 M^2

Beregn den molære opløselighed for sølvbromid i rent vand.

Beregn opløseligheden i "antal gram pr. 100 mL".

Hvor stor er opløseligheden af sølvbromid i 0,1 M saltsyre?

Beregn den molære opløselighed og opløseligheden i "antal gram pr. 100 mL" når der i stedet for rent vand anvendes en 0,10 M natriumbromid.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2016 af mathon

Kaldes den molære vandopløselighed for s
haves for opløslighedsproduktet

                                                           [Ag^+]\cdot [Br^-]=K_{sp}

                                                               s\cdot s=K_{sp}

                                                               s^2 =5{,}2\cdot 10^{-3}\; M^2

                                                               s=\sqrt{5{,}2\cdot 10^{-3}\; M^2 }=0{,}072111\; M

                          s=\frac{0{,}072111}{5}\; \tfrac{mol}{100\; mL}

                          s=0{,}007211\; \tfrac{mol}{100\; mL}

                          s=0{,}00721\; \tfrac{mol}{100\; mL}\cdot \left ( 187{,}774\; \tfrac{g}{mol} \right )=1{,}354\; \tfrac{g}{100\; mL}


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. januar 2016 af mathon

da dit opgivne opløselighedsprodukt var forkert:

                                                         [Ag^+]\cdot [Br^-]=K_{sp}

                                                               s\cdot s=K_{sp}

                                                               s^2 =6{,}3\cdot 10^{-13}\; M^2

                                                               s=\sqrt{6{,}3\cdot 10^{-13}\; M^2 }=7{,}93725\cdot 10^{-7}\; M

                          s=\frac{7{,}93725\cdot 10^{-7}}{10}\; \tfrac{mol}{100\; mL}

                          s=7{,}93725\cdot 10^{-8}\; \tfrac{mol}{100\; mL}

                          s=7{,}93725\cdot 10^{-8}\; \tfrac{mol}{100\; mL}\cdot \left ( 187{,}774\; \tfrac{g}{mol} \right )=1{,}25229\cdot 10^{-5}\; \tfrac{g}{100\; mL}


Svar #3
26. januar 2016 af aeondude (Slettet)

Har fundet min fejl i oplysnigerne " det skulle 5,2*10^-13" ..og ikke i 10^-3 .

Så tak for hjælpen ellers. :)

Mange hilsner


Skriv et svar til: Saltes opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.