Matematik

differentialligninger og grænseværdier

28. januar 2016 af emilie63 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har lidt problemmer med spørgsmål D, i denne opgaev:

I en model for en sø med konstant tilførsel af phosphor antages det, at koncentrationen y (målt i mg/m^3) af phosphor i søen som funktion af tiden t (målt i år) tilfredsstiller en differentialligning af formen: dy/dt = b - ky

Konstanten b er den årligt tilførte mængde phosphor (målt i mg. pr. m^3 søvand), og k er en konstant, der blandt andet afhænger af vandfornyelseshastigheden i søen. For en bestemt sø er der sket en nedsættelse af phosphortilførslen, således at den årligt tilførte mængde af phosphor er 54 mg/m^3. Konstanten k er 0,45 og til tidspunktet t = 0 er koncentrationen af phosphor 200 mg/m^3

A. Bestem y som funktionen af t, når t ≥ 0

Dette har jeg fået til: y(t)=120+80e^(-0,45t)

B. Find grænseværdien y∞ for y(t), når t går mod ∞

Dette har jeg fået til: e^-0,45t --> 0, når t--> ∞

C. Hvilken oplysning giver y∞ om phosphorkoncentrationen i søen?

D. Fra hvilket tidspunkt er forskellen mellem y og y∞ mindre end 2 mg/m^3 ?

Jeg ved jeg skal løse ligningen y(t)-y∞=2 , men hvilken værdi skal jeg indsætte på y∞ plads??

Tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. januar 2016 af peter lind

Den grænseværd du fandt i B:


Svar #2
29. januar 2016 af emilie63 (Slettet)

Tror ikke helt jeg forstår det, altså e^-0,45t?


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. januar 2016 af SådanDa

Du har at y(t)=120+80e-0,45t

I opgave b indser du at e-0,45t→0 når t→∞

Altså er går y(t)=120+80e-0,45t→120+80·0=120 når t→∞.

så din y=120.


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. januar 2016 af mathon

               y(t) - y = 2

               120+80e^{-0{,}45t}-120=2

               80e^{-0{,}45t}=2

               40e^{-0{,}45t}=1

                e^{-0{,}45t}=40^{-1}

                e^{0{,}45t}=40

                0{,}45t=\ln(40)

                t=\frac{\ln(40)}{0{,}45}


Skriv et svar til: differentialligninger og grænseværdier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.