Kemi

pH

15. februar 2016 af soldier123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,Kemi har jeg desværre aldrig været stærk til, så her kommer nok et lidt dumt spørgsmål fra min side,

Opgaven jeg vil have hjælp til lyder.

For en vandig opløsning af diverse ioner gælder med god tilnærmelse at 1 = 20 dråber. Til 1dl rent vand tilsættes 1 dråbe 0,1M HCL opløsning.

a) Hvad bliver pH?

Hvordan regner jeg dette ud?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2016 af Toonwire

Det virker som en underlig tilnærmelse, at 1 (dråbe?) = 20 dråber. Specielt da 1 \neq20.
Hvordan skal tilnærmelsen forstås? (Molær, mL, mol, etc) ?

Umiddelbart er mL nok det, der giver bedst mening her (så får du et pænt, rundt resultat). I så fald:

Udregn antal mol, altså stofmængden, i opløsningen - sørg for at få de rigtige enheder på (volumen i liter).
n=\text{M}\cdot m

Find så ud af hvilken koncentration det svarer til når disse tilsættes 1dL vand (0.1L).

HCl er en stærk syre, så udregningen af  pH=-\text{log}_{10}(c_s)


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. februar 2016 af mathon

Formentlig
                    "…gælder med god tilnærmelse at 1 mL = 20 dråber."

   dvs
                        1 dråbe =  \frac{1}{20}=0{,}05\; mL=5\cdot 10^{-2}\; mL=5\cdot 10^{-5}\; L=5\cdot 10^{-4}\; dL

   fortynding:
                        \frac{1\; dL}{5\cdot 10^{-4}\; dL}=\frac{2}{10^{-3}}=2000

a)
                         \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{1}{2000}\cdot (0{,}1\; M)=\frac{5}{10^4}\cdot 10^{-1}\; M=5\cdot 10^{-5}\; M

                         pH=-\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ] /M\right )=-\log\left ( 5\cdot 10^{-5} \right )=4{,}3


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2016 af mathon

korrektion:

                 1 dråbe =  \frac{1}{20}\; mL=0{,}05\; mL=5\cdot 10^{-2}\; mL=5\cdot 10^{-5}\; L=5\cdot 10^{-4}\; dL


Svar #4
16. februar 2016 af soldier123 (Slettet)

Mange tusind tak for hjælpen, Og selvfølgelig skulle der hav stået "1 mL = 20 dråber" Jeg undskylder denne tastefejl :)


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.