Kemi

Ligevægt

16. februar 2016 af FysikOgKemiB (Slettet) - Niveau: B-niveau

Fortynding af opløsninger

Betragt følgende ligevægtssytem, hvor jern(III)ioner reagerer med farveløse thiocyanationer, og danner den rødfarvede jernthiocyantion. 
Fe3+(aq) + SCN-(aq) ⇔ (ligevægtspil) FeSCN2+

Systemet fortyndes nu til det dobbelte volumen. Herved halveres koncentrationen.

a) Benyt ligevægtsloven til at forklare i hvilken retning reaktionen forskydes ved fortyndingen:

b) Forklar desuden hvorfor denne forskydning er i overensstemmelse med Le Chateliers princip:

Jeg tænker at reaktionen går mod højre fordi stofmængde koncentrationen bliver halveret, altså at Y < K ifølge ligevægtsloven.
Men jeg har lidt svært med at forklare de to spørgsmål, er der evt nogen der kunne give mig et eksempel på hvordan man skal tænke svarene?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2016 af mathon

 Før fortynding:

                                    \frac{\left [ FeSCN^{2+} \right ]}{\left [ Fe^{3+} \right ]\cdot \left [ SCN^- \right ]}=K_{c}

 Efter fortynding:

                                    Y=\frac{\left [ FeSCN^{2+} \right ]\cdot \frac{1}{2}}{\left [ Fe^{3+} \right ]\cdot \frac{1}{2}\cdot \left [ SCN^- \right ]\cdot \frac{1}{2}}=2K_{c}>K_c

hvorfor

                             Fe^{3+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; SCN^-\, _{\textit{(aq)}}\; \rightleftharpoons \; FeSCN^{2+}\, _{\textit{(aq)}} 

forskydes mod venstre indtil en ny ligevægt er opnået.

           


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. februar 2016 af mathon

                               med Y=K_c


Svar #3
17. februar 2016 af FysikOgKemiB (Slettet)

Kan ikke helt forstå hvorfor der kommer 2Kc lige pludselig?

Altså der kommer til at stå *1/2 tilbage i nævnere, hvilket betyder at nævneren bliver mindre og så vil reaktionen gå mod reaktanternes side, altså til venstre.

Forstår ikke helt hvordan du opnår den nye reaktion..


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2016 af mathon

          \frac{1}{\frac{1}{2}}=2

                                  Y=\frac{\left [ FeSCN^{2+} \right ]\cdot \frac{1}{2}}{\left [ Fe^{3+} \right ]\cdot \frac{1}{2}\cdot \left [ SCN^- \right ]\cdot \frac{1}{2}}=\frac{\left [ FeSCN^{2+} \right ]}{\left [ Fe^{3+} \right ]\cdot \left [ SCN^- \right ]}\cdot \frac{1}{\frac{1}{2}}=2K_{c}>K_c


Skriv et svar til: Ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.