Kemi

Tilsætte syre til en bufferopløsning

18. februar 2016 af LogR (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har udregnet pH i en buffer, der består af [H2PO4-]=6,2mM og [HPO4-2]=3,8mM til at være omkring 7. Her har jeg brugt bufferligningen og pKa for H2PO4- som er 7,21.

I den efterfølgende opgave skal jeg dog have hjælp. Der står, at der tilsættes 1 dråbe 0,1M HCl opløsning til 1 dL af bufferopløsningen. Hvad bliver pH? 

Det skal lige siges, at 1 dråbe svarer til 0,00005L

Hvad bliver pH, hvis bufferopløsningen fortyndes 10 gange?

Jeg vil meget gerne have fremgangsmåden med også! :-)

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2016 af mathon

             pH=7{,}21+\log\left ( \frac{(3{,}8\cdot 10^{-4}-5\cdot 10^{-6} ) mol}{(6{,}2\cdot 10^{-4}+5\cdot 10^{-6})mol} \right )=6{,}99

I fuld overnesstemmelse med, at en buffer - med en rimelig kapacitet - er et korresponderende svagt syre-base-system, hvis pH-værdi ikke ændres mærkbart selv ved tilsætning af et mindre volumen stærk syre eller stærk base.


Svar #2
18. februar 2016 af LogR (Slettet)

Årh 1000 tak! :-D 


Svar #3
18. februar 2016 af LogR (Slettet)

Men jeg har faktisk endnu en opgave, jeg ikke kan få til at gå op..

Hvad bliver pH hvis man til 0,032M Ba(OH)2-opløsning tilsætter 0,00005L (svarende til 1 dråbe) 0,1M HCl?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2016 af mathon

1 liter  0,032 M Ba(OH)2-opløsning indeholder 0,064 mol OH-.
efter tilsætning af 5\cdot 10^{-6}\; mol\; HCl er indholdet  reduceret til (0{,}064\; mol)-(5\cdot 10^{-6}\; mol) =0{,}063995\; mol\; OH^-

Ved 25°C:
                    pH=14-pOH=14+\log\left(\left [ OH^- \right ]/M\right)  

                    pH=14+\log(0{,}063995)=12{,}8               


Skriv et svar til: Tilsætte syre til en bufferopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.