Fysik

Varmekapacitet

06. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Skal man regne fra blot regne to Q i den første og så ligge dem sammen eller ??

Opgaven er vedhæftet 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. marts 2016 af Heptan

Opstil Q = cmT.

c ændrer sig som funktion af temperaturen, så man får et integral:

Q_{gel}=c_{ex} \left(T\right)\cdot m\cdot dT\\ =260\ g\cdot\int_{70 ^{\circ} C}^{90 ^{\circ} C} 0,8\ J ^{\circ} C^{-1} g^{-1}-0,08\ J ^{\circ} C^{-2} g^{-1}\cdot |80\ ^{\circ} C-T| dT=2080 \ J


Svar #2
07. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Når jeg regner den, får jeg en til at give 416? Du sætter ikke noget in på T's plads vel?


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. marts 2016 af Heptan

Det er et bestemt integral. Man skal integrere funktionen og evaluere grænserne:

260\ g\cdot\int_{70 ^{\circ} C}^{90 ^{\circ} C} 0,8\ J ^{\circ} C^{-1} g^{-1}-0,08\ J ^{\circ} C^{-2} g^{-1}\cdot |80\ ^{\circ} C-T| dT \\ = 260\ g\cdot\left [ 0,8\ J ^{\circ} C^{-1} g^{-1}T- \frac{1}{2}\cdot 0,08\ J ^{\circ} C^{-2} g^{-1}\cdot (T-80\ ^{\circ} C)\cdot |T-80\ ^{\circ} C| \right ] _{70 ^{\circ} C}^{90 ^{\circ} C} \\ = 260\ g\cdot\left ( 0,8\ J ^{\circ} C^{-1} g^{-1}\cdot 90 ^{\circ} C-\frac{1}{2}\cdot 0,08\ J ^{\circ} C^{-2} g^{-1}\cdot (90\ ^{\circ} C-80\ ^{\circ} C)\cdot |90\ ^{\circ} C-80\ ^{\circ} C| \right ) \\ - 260\ g\cdot\left ( 0,8\ J ^{\circ} C^{-1} g^{-1}\cdot 70 ^{\circ} C-\frac{1}{2}\cdot 0,08\ J ^{\circ} C^{-2} g^{-1}\cdot (70\ ^{\circ} C-80\ ^{\circ} C)\cdot |70\ ^{\circ} C-80\ ^{\circ} C| \right ) \\ = 2080 \ J


Svar #4
07. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Har regnet den på TI-89 lommeregneren og tastet den korrekt ind. Har du evt. prøvet det? for når jeg regner den på lommeregneren giver resultatet 416 :/


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2016 af Heptan

Jeg har regnet den i hånden og med CAS, se #3 hvor jeg har tilføjet mellemregninger.


Svar #6
07. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Jeg prøver at regne den igen. Prøver lige at køre det hele igennem fra start.. I hvert fald tak for hjælp. Sætter jeg pris på. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2016 af Heptan

Hvis du vil undgå integralregning kan du løse opgaven geometrisk istedet. Tegner man grafen får man en ligebenet trekant, og det er let at beregne arealet af trekanten. Så skal man bare gange med massen.

Vedhæftet fil:Varmekapacitet.JPG

Svar #8
07. marts 2016 af MissGeek87 (Slettet)

Prøver begge metoder, tak 


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. marts 2016 af BMB15 (Slettet)

Hvordan kan man få de rigtige enheder, hvis man vælger at beregne opgaven geometrisk i stedet for?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. marts 2016 af Heptan

x-aksen har enheden ºC og y-aksen har enheden J ºC-1 g-1. Så når du regner på trekanten skal du benytte at trekanten har grundlinjen med længde 20 ºC og højde 0,8 J ºC-1 g-1.


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. marts 2016 af BMB15 (Slettet)

Årh, på min opgave har y-aksen enheden J K^-1 g-1 og x aksen har ºC kan det stadig lade sig gøre så? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. marts 2016 af Heptan

J K-1 g-1 svarer til J ºC-1 g-1 i det her tilfælde, fordi en ændring på 1 K svarer til en ændring på 1 ºC.


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. marts 2016 af BMB15 (Slettet)

Kan du evt. også hjælpe med det vedhæftede spørgsmål?


Skriv et svar til: Varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.