Matematik

Differentiabel funktion - Bestem ud fra grafen f(2)

07. marts 2016 af shadyp - Niveau: B-niveau

Hej Studieportalen.

Jeg sidder med en opgave i differentialregning, hvor jeg ud fra en given graf, skal bestemme f'(2).
Mit bedste bud er indtil videre at få fundet tangenten til f(2), men det er mere hvordan, jeg kan få det gjort, og få forklaret det på bedst mulige måde.

Grafen er vedhæftet.

Mange tak på forhånd! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2016 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2016 af mathon

f{\, }'(2) er hældningskoefficienten for tangenten i (2,f(2)).

Indtegn tangenten og aflæs  hældningskoefficienten for denne.


Svar #3
07. marts 2016 af shadyp

Tak - men hvordan kan jeg indtegne en tangent sådan uden videre?
Jeg kan forstå, at jeg skal finde hældningskoefficienten i (2,0), men der må da være en måde, at man kan regne det ud? 
Eller aflæse en funktionsforskrift?

Tak, men jeg forstår stadig ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. marts 2016 af mathon

Når tangenten er indtegnet, går den gennem (2,0) og (3,3)
Hældningstal:
                              f{\, }'(2)=a=\frac{3-0}{3-2}=3


Svar #5
07. marts 2016 af shadyp

Okay, mange tak.

Er det en tangent, du har indtegnet gennem et program?
Eller findes der en smartere måde at gøre det på andet end lineal og blyant? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. marts 2016 af fosfor (Slettet)

Jeg er 99% på at figuren viser et tredjegradspolynomium med rådder i -4, 0 og 2, samt med symmetri omkring y = 1.5. Forskriften man kan finde ud fra de oplysninger er:

f(x) = 0.253125 x^3 + 0.50625 x^2 - 2.025 x

som har hældning 3.0375 i x = 2.

Hvis man siger at hældningen er 3, så siger man også at funktionsværdien i x = -2 er 4, og jeg synes det ligner den er lidt over, hvilket får mig til at tro mere på min egen tilgang, hvor f(-2) = 4.05.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2016 af mathon

Nu er denne opgave jo ikke en præcisions- eller antagelsesberegning, men et simpelt spørgsmål om viden
om skønsmæssig aflæsning af en grafs differentialkvotient.


Skriv et svar til: Differentiabel funktion - Bestem ud fra grafen f(2)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.