Kemi

Strukturisomeri

20. marts 2016 af aeondude (Slettet) - Niveau: B-niveau

Niklas har fundet ud af, at en forbindelse, han har isoleret fra vanille, indeholder

63,15 % carbon
5,30 % hydrogen
31,55 % oxygen

Forbindelsens molare masse er 152,1 g/mol.

Find stoffets bruttoformel.
Hvor mange hydrogenatomer mangler der i, at molekylet kan have lutter enkeltbindinger?

Det halve antal kaldes stoffets grad af umættethed. Én grad af umættethed kan enten være en ringslutning eller en dobbeltbinding, og to grader af umættethed kan enten være en tripelbinding, to dobbeltbindinger, en dobbeltbinding og en ringslutning eller to ringslutninger.

Opskriv tre mulige strukturformler.
Hvilket stof tror du mest på det er?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2016 af andersenxD (Slettet)

M_C = 12.01 g/mol

M_H = 1.01 g/mol

M_O = 16.00 g/mol

Antal C: 0.6315*152.1 g/mol / M_C = 8

Antal H: 0.0530*152.1 g/mol / M_H = 8

Antal O: 0.3155*152.1 g/mol / M_O = 3

Det er altså C8H8O3.

Antal double bond equavalents er givet som følgende, og dermed kan du finde ud af hvor mange hydrogen atomer der mangler:

DBE = 8 - 8/2 +1 = 5

Stoffet er vanillin


Skriv et svar til: Strukturisomeri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.