Kemi

Pufferopløsning

23. marts 2016 af lhp17 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen

Jeg er i gang med denne opgave – se vedhæft, men jeg ved ikke hvordan jeg skal løse opgave d. Jeg er gået helt i stå, så håber at der er nogle der kan hjælpe mig :)

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2016 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2016 af mathon

d)
      n_{total}=\left (0{,}100\; L \right )\cdot \left (0{,}0200\; \tfrac{mol}{L} \right )=0{,}00200\; mol
      pufferligningen giver:

                                           pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )    hvor n_b=n(H_2P{O_4}^-)=n(OH^-)
                                                                                            under forudsætning af, at phosphorsyren
                                                                                            optræder  monohydront
                                                                                              

                                           \frac{n_b}{n_s}=10^{pH-pK_s}

                                          \frac{n_b}{n_{total}}=\frac{10^{pH-pK_s}}{1+10^{pH-pK_s}}=\frac{1}{1+10^{pK_s-pH}}

                                          n_b=\frac{n_{total}}{1+10^{pK_s-pH}}

                                          n(NaOH)=\frac{0{,}00200\; mol}{1+10^{2{,}12-2{,}50}}=0{,}001412\; mol=1{,}412\; mmol

                                          

                                           
           
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2016 af mathon

dvs
            m(NaOH\,_{ \textit{(s)}})=(1{,}412\; mmol)\cdot \left ( 40{,}00\; \tfrac{mg}{mmol} \right )=56{,}48\; mg


Svar #4
25. marts 2016 af lhp17 (Slettet)

Jeg forstår ikke sammenhængen i denne ligning. (vedhæft)

Det står nemlig ikke i mine bøger.


Svar #5
25. marts 2016 af lhp17 (Slettet)

Og dette:


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2016 af mathon

der forkortes med
                                  10^{pH-pK_s}


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. marts 2016 af mathon

Af pufferligningen:
                                    pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )
har man
                                   \log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )=pH-pK_s    

                                   10^{\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )}=10^{pH-pK_s}

                                   \frac{n_b}{n_s} =10^{\, pH-pK_s}


Svar #8
25. marts 2016 af lhp17 (Slettet)

Ok, så er jeg med, jeg havde ikke tænkt over at man isolere.

Hvorfor sættes n_b=n(H_2P{O_4}^-)=n(OH^-) ?

Er det fordi de reagerer i forholdet 1:1?

Der sker følgende reaktion: H3PO4 + OH- -> H2PO4- + H2O


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. marts 2016 af mathon

      H3PO4  +  OH-  -->  H2PO4-  +  H2O

 Dannelse af 1 mol H2PO4- kræver 1 mol OH-


Svar #10
25. marts 2016 af lhp17 (Slettet)

Ok, tak for hjælpen. Nu har jeg helt styr på opgaven :)


Skriv et svar til: Pufferopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.