Matematik

vektorer i rummet

24. marts 2016 af Ellapigen (Slettet) - Niveau: A-niveau

nogle der kan hjælpe mig med denne opgave? Kan ikke helt se, hvad jeg skal gøre?

Vedhæftet fil: hjælp meget gerne.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2016 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2016 af Soeffi

#0. Geogebra.

Du opretter punkterne A og B samt den plan, som muren ligger i z-y planen, der har ligningen x = 0. Du tegner linjen gennen A og B. Den skærer planen i C = (0,10,2.6). Da z = 2,6 er større end z = 2,3 er synslinjen over og dermed fri af muren.


Svar #3
24. marts 2016 af Ellapigen (Slettet)

Ved du hvordan den kan løses ved håndkraft?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2016 af Soeffi

#3 Samme princip: find linjen gennem A og B og find ud af, hvor den skærer murens plan.

Linjen gennem A og B har retningsvektoren AB og går gennem A = (20; 0; 1,8). AB = (-10; 15; 3) - (20; 0; 1,8) = (-30; 15; 1,2). 

Linjens ligning er: (x, y, z) = (20; 0; 1,8) + t·(-30; 15; 1,2), t ∈ R. 

Muren ligger i den plan, der udspændes af z- og y-aksen, og som derfor har ligningen x = 0. For at finde linjens skæring med denne plan skal man bestemme det t, der giver det punkt på linjen, hvor x = 0. Man får af linjens ligning: x = 0 => 0 = 20 + t·(-30) => t = 2/3. Denne t-værdi giver, når man indsætter den i linjes ligning, punktet: C = (0; 10; 2,6). Dette punkt har z-koordinaten 2,6, som er større end murens overkant z = 2,3 og derfor er linjen over muren.


Skriv et svar til: vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.