Kemi

Hjælp til eddikesyretitrering

04. april 2016 af mattpure12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har prøvet at se på andre tråde, men kan ikke rigtig finde noget om hvordan man udregner/løser min opgave?

Laboranten Ulla har titreret en eddikesyreopløsning med 0,10 M NaOH, hun lavede forsøget to gange og fandt følgende ækvivalenspunkter: 22,3 ml og 22,5 ml.

Beregn eddikesyrekoncentrationen både i mol/L og masse % ud fra ovenstående resultater

Densiteten på eddikesyreopløsningen er 1,0 g/ml


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2016 af mathon

Du oplyser intet om antal mL CH3COOH.


Svar #2
04. april 2016 af mattpure12 (Slettet)

#1

Du oplyser intet om antal mL CH3COOH.

Vi har ikke fået andet at vide i opgaven end hvad der står i mit indlæg


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. april 2016 af Toonwire

Her er mit bud. Det synes dog ikke helt naturligt ??

\\\text{NaOH} + \text{CH}_3\text{COOH} ~~ \longrightarrow ~~ \text{CH}_3\text{COONa}+ \text{H}_2\text{O} \\\\ \\c(\text{NaOH}) = 0.1~\text{M}\\ n(\text{NaOH}) = 0.1 ~\text{M}\cdot 22.3 ~\text{mL}\cdot 10^{-3} = 0.00223~\text{mol} = n(\text{ethansyre})\\ M(\text{ethansyre}) = 60.0520~\begin{matrix} \frac{g}{\text{mol}} \end{matrix}\\ m(\text{ethansyre}) = 60.0520~\begin{matrix} \frac{g}{\text{mol}} \end{matrix} \cdot 0.00223~\text{mol} = 0.13391596 ~g \\\\ \rho (\text{ethansyre}) = \frac{m(\text{ethansyre})}{V(\text{ethansyre})}\\\\ 1.0 \begin{matrix}~ \frac{g}{mL} \end{matrix} = \begin{matrix} \frac{0.13391596~g}{V(\text{ethansyre})} \end{matrix} \\\\ V(\text{ethansyre}) = 0.13391596 \text{ mL}\\ c(\text{ethansyre}) = \underline{16.6522 \text{ M}}

En krasbørstig størrelse...
Jeg er åben for idéer.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. april 2016 af alpt (Slettet)

#3. Det du har gjort er forkert, fordi du antager at det er koncentreret eddikesyre. Densiteten på 1 g/mL er både massen af ethansyre, men også massen af vand, hvilket du ikke tager højde for i dine udregninger.

Du behøver forøvrigt slet ikke bruge titreringen til den udregning.

Det antages 1 mol ethansyre.

m = n\cdot M = \mathrm{60.0520\ g/mol}\cdot\mathrm{1\ mol} = \mathrm{60.0520\ g}

\rho = \frac{m}{V}\Leftrightarrow V = \frac{m}{\rho} = \frac{\mathrm{60.0520\ g}}{1\ \mathrm{g/mL}} =\mathrm{60.0520\ mL}

c = \frac{n}{V} = \frac{\mathrm{1\ mol}}{\mathrm{60.0520\ mL}} = \mathrm{16.65\ M}

Udregningen ovenfor er bare for at demonstrere en pointe over for #3 og ikke en løsning til opgaven!


Skriv et svar til: Hjælp til eddikesyretitrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.