Kemi

Damptryk

21. april 2016 af Star04 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

a) 140 g af et ikke-flygtigt stof opløses i 100 g metanol. Damptrykket mindskede fra 0,1636 bar til 0,1464 bar. Hvad er molmassen for det ikke-flygtige stof? 

b) Hvad bliver damptrykket for blandingen, hvis det ikke-flygtige stof erstattes af lige mange mol etanol? Ren etanol har damptrykket 0,0785 bar. 

Hvordan kan molmassen udregnes når man ikke har navnet på stoffet? HELP ANYONE! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2016 af mathon

Partialtrykket er lig med molbrøken af totaltrykket.


Svar #2
22. april 2016 af Star04 (Slettet)

#1 forstår det ikke. Kan du hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2016 af mathon

a)

      Når molmasen af det kke-flygtige stof kaldes x
      er n_{ikke-flyg}=\frac{140}{x}
og
      antal mol methanol er
                                          n_{meth}=\frac{100\; g}{32{,}042\; \tfrac{g}{mol}}=3{,}121\; mol

haves for blandingens damptryk
talværdiligningen:

                         p_{partiel-meth}=\frac {n_{meth}}{n_{total}}\cdot p_{total}=\frac{3{,}121}{\frac{140}{x}+3{,}121}\cdot 0{,}1636=0{,}1464\; \; \; \; \; \; x>0

                                          x=381{,}81


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2016 af mathon

 b)
          \frac{140}{x}=\frac{140}{381{,}81}=0{,}3667

     Ethanols partialtryk:
                                        p_{partiel-eth}=\frac{0{,}3667}{0{,}3667+3{,}211}\cdot \left ( 0{,}0785\; bar \right )=0{,}0080\; bar

Damptrykket = p_{partiel-eth}+p_{partiel-meth}=(0{,}0080+0{,}1464)\; bar=0{,}1544\; bar


Skriv et svar til: Damptryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.