Matematik
Bevis for differensreglen og arealfunktionen
Differensreglen
∫baf(x)-g(x)dx=ba∫f(x)dx-ba∫g(x)dx
Venstre side
[F(x)-G(x)]ba=F(b)-G(b)-(F(a)-G(a))=F(b)-G(b)-F(a)+G(a)=F(b)-F(a)-G(b)+G(a)
Højre side
ba∫f(x)dx-ba∫g(x)dx=[F(x)]ba-[G(x)]ba=F(b)-F(a)-(G(b)-G(a))=F(b)-F(a)-G(b)+G(a)
Det bestemte integrale af en konstant ganget en funktion
ba∫(k*f(x))dx=k*∫baf(x)dx
Højre side
ba∫(k*f(x)dx=[k*F(x)]ba=k*F(b)-k*F(a)
Venstre side
k*∫baf(x)dx=k*∫baf(x)dx=k*[F(x)]ba=k*(F(b)-F(a)=k*F(b)-k*F(a)
Bevis for arealfunktionen
Arealfunktionen viser, at stamfunktionen til f er arealet under grafen. A'(x)=f(x). En stamfunktion er altså arealet under grafen
Funktionen f er kontinuert i intervallet [a;b]. I intervallet [a;b] er der et x, og arealet er afhængig af x, så derfor defineres arealet som A(x)
A(x) er en stamfunktionen til f, så det gælder fra defintionen af en stamfunktion af F'(x)=f(x), så det må gælde, at A'(x)=f(x)
Arealfunktionen er en stamfunktion til f
Finder det minimale og maksimale areal af ΔA
Det maksimale areal af ΔA er f(x+h)*h
Det minimale areal af ΔA er f(x)*h
Trin 1
Find delta ΔA
ΔA=A(x+h)-A(x)
Trin 2
ΔA/h
Det mindste areal af ΔA er f(x)*h og det maksimale areal af ΔA er f(x+h)*h. arealet ΔA må altså ligge mellem f(x)*h og f(x+h)*h
h*f(x)<ΔA<f(x+h)*h
Vi dividerer med h på begge sider af lighedstegnet for at få det til at ligne ΔA/h
h*f(x) < ΔA < f(x+h)*h
h h h
f(x)<ΔA/h<f(x+h)
Trin 3
Lader h gå i mod 0
Differentialkvotienten, som er A'(x) findes ved at finde grænseværdien af sekantens hældning, når h går i mod 0
A'(x)=lim(ΔA/h)
Når f(x+h) går i mod 0, så bliver det f(x)
Vi ved dermed, at f(x)<ΔA/h<f(x), så lim(ΔA/h)=f(x)
h→0
Dermed bevist, at A'(x)=f(x)
Det ville være en stor hjælp, hvis der lige var en der kunne kigge mine beviser igennem for fejl, særligt de to første har jeg kludret lidt rundt i.
Tusind tak på forhånd
Svar #1
08. maj 2016 af peter lind
Der er ingen grund til at holde sig til bestemte integraler. Hvis den holder for det ubestemte integral, holder det sig også for det bestemte. Hold dig til definitionen af stamfunktion Hvis F(x) og G(x) er stamfunktioner til f(x) og g(x) gæler der ifølge definitionen på stamfunktion at F('x) = f(x) og G'(x) = g(x) Du får så ifølge en sætning om differentialkoefficienter at (F(x)+G(x))' = F'(x)+G'(x) = f(x)+g(x) Ifølge definitionen på stamfunktion er F(x)+ G(x) en stamfunktion til f(x)+g(x). De andre sætninger går på samme måde.
Skriv et svar til: Bevis for differensreglen og arealfunktionen
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
