Kemi

Puffer med NaH2PO4/Na2HPO4 HJÆLP

14. maj 2016 af Ninni21 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opgaven er således:

Der fremstilles en puffer med ønsket pH = ca. 7 med NaH2PO4/Na2HPO4

Der afvejes og opløses 5,60 g NaH2PO4*H20 og 5,40 g Na2HPO4*2 H2O i 100 mL vand.

Molarmasseren er:
M(NaH2PO4*H2O): 137,99 g/mol
M(Na2HPO4*2 H2O): 177,99 g/mol

Beregn pH i den fremstillede puffer....?
Jeg ved godt at pufferligningen skal bruges, men det jeg ikke forstår er, hvilke tal skal ind i ligningen? jeg ved nemlig ikke hvordan jeg skal omregne enhederne?

HJÆLP! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2016 af mathon

            antal \; mol=\left\{\begin{matrix} n_{NaH_2PO_4*H_20}=\frac{5{,}60\; g}{137{,}99\; \tfrac{g}{mol}}=0{,}0406\; mol\\n_{Na_2HPO_4*2H_20}=\tfrac{5{,}40\; g}{177{,}99\; \tfrac{g}{mol}}=0{,}0303\; mol \end{matrix}\right.

                         pH=pK_{s2}+\log\left ( \frac{n_{HP{O_4}^{2-}}}{n_{H_2P{O_4}^{-}}} \right )             

                        pH=7{,}2+\log\left ( \frac{0{,}0303\; mol}{0{,}0406\; mol} \right )=7{,}07


Svar #2
15. maj 2016 af Ninni21 (Slettet)

Mange tak!:-)

Skriv et svar til: Puffer med NaH2PO4/Na2HPO4 HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.