Kemi

koncentration af ethansyre

15. maj 2016 af Mm98 - Niveau: B-niveau

Nnaoh= 0,1 m (jeg ved ikke om jeg skal bruge dette til noget, men jeg skriver det ned for en sikkerhedsskyld. )
25g = ethansyre(eddike) og 75g vand
dvs. at massen = 100g

Hvordan kan jeg beregne koncentrationen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2016 af Skaljeglavedinelektier

Du roder vist lidt rundt i det. NNaOH = 0,1 m er noget rod. n (lille n) benævner normalt stofmængden, og denne har normalt enheden mol. Du mener måske koncentrationen (lille c), som normalt har enheden mol/L ,som kan skrives som M (stort M) Du kan udregne koncentrationen ved brug af formlen c=\frac{n}{V}, da n=\frac{m}{M}. Man benævner normalt heller ikke væsker i g, men nok nærmere mL. Hvis du har brug for hjælp, så skriv det hele ind med de reaktioner der sker. 


Svar #2
15. maj 2016 af Mm98

Jeg er fuldstændig forvirret..
Jeg skal beregne koncentrationen og masse% af ethansyre og natriumhydroxid.

ethansyre: 25ml eddike og 75ml vand, så eddiken blev fortyndet 4 gange.
n_naoh = 1 mol, fordi vi brugte 4 g natriumhydroxid. og resten var vand til 100ml.
Blandingen blev blåt ved 20 ml. Så jeg har brugt 19 (til det blev neutraliseret)

Jeg tuder snart.. Jeg har siddet hele dagen med det her, men jeg forstår det simpelthen ikke..

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. maj 2016 af mathon

     M_{C_2H_4O_2}=SUM\left ( \left \{ \left. 2,4,2 \right \} \right. \cdot \left \{ \left.12.011,1.008,15.999 \right \} \right.\right )\; \tfrac{g}{mol}=60{,}052\; \tfrac{g}{mol}

     n_{CH_3COOH}=\frac{25\; g}{60{,}052\; \tfrac{g}{mol}}=0{,}416306\; mol

     V_{CH_3COOH}=\frac{25\; g}{1{,}05\; \tfrac{g}{mL}}=23{,}3645\; mL

     c=\frac{0{,}416306\; mol}{(0{,}0233645+0{,}075)\; L}=4{,}23\; M

      


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2016 af Skaljeglavedinelektier

Du har lavet en titrering. 

Som jeg har forstået det, har du titreret eddike med natriumhydroxid. 

Reaktionen der sker: NaOH+CH_3CHOOH\rightarrow CH_3COO^-+Na^++H_2O. Se dog bort fra tilskuerionerne. 

NaOH og ethansyre reagerer i forholdet 1:1. I ækvivalenspunktet gælder der, at stofmængden af natriumhyrdoxid og ethansyre er den samme, hvilket kan skrives som: n_{NaOH}=n_{CH_3COOH}.

Du kan så beregne koncentrationen ved brug af formlen c=\frac{n}{V}. Skal du bestemme for den ufortyndede eller den fortyndede opløsning? Hvis det er den fortyndede så brug den ovenstående formel, hvis det er den ufortyndede, så skal du blot gange dette resultat med antallet af gange, det er blevet fortyndet. 

Masseprocent: Masseprocent=\frac{Masse(Stof)}{masse (blanding))}*100 

- bestem massen ved brug af formlen n=\frac{m}{M}.


Svar #5
15. maj 2016 af Mm98

okay, så hvis vi fx tager ethan syre (som vi har 25g af)

Skal jeg så sige 25/100 * 100
eller 25/75*100 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. maj 2016 af Skaljeglavedinelektier

Din blanding er 100 g, men det er svært at sige, hvad der skal gøres uden øvelsesvejledningen. 


Svar #7
16. maj 2016 af Mm98

#3
?Skal jeg så beregne koncentration og masse procent, udfra de beregninger som Mathon har lavet, eller har han beregnet det hele.. jeg er helt forvirret :(


Svar #8
16. maj 2016 af Mm98

please hjælp det haster!


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. maj 2016 af Skaljeglavedinelektier

#3 har kun beregnet koncentrationen. 


Svar #10
16. maj 2016 af Mm98

når okay, men hvis jeg fx skal finde masseprocenten, så skal jeg jo sige:

masse(stof) / masse(blanding) *100 =

Eks. Ethansyre: Skal jeg så sige
25g / 100 *100 ? 


Svar #11
16. maj 2016 af Mm98

synes bare ikke at det giver mening at masseprocenten for ethansyre er 25%


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. maj 2016 af Skaljeglavedinelektier

Er du sikker på, at du ikke skal beregne det for massen af f.eks. en liter lagereddike? Hvis du har mulighed for det så send evt. øvelsesvejledningen. 


Brugbart svar (1)

Svar #13
16. maj 2016 af Soeffi


Svar #14
16. maj 2016 af Mm98

Dette er øvelsesvejledningen :)


Svar #15
16. maj 2016 af Mm98

Jeg tror jeg forstår det nu, altså molmassen for ethansyre er 60,0 , så det dvs. for at finde masse procent skal jeg sige: 60,0 / 100 * 100 = 60
 


Svar #16
16. maj 2016 af Mm98

??:/


Brugbart svar (0)

Svar #17
16. maj 2016 af Soeffi

#16

Du skal finde masseprocenten af eddikesyre i eddike =

\frac{masse \;af\;eddikesyre}{masse \;af\;eddike}\cdot 100\%=\frac{masse \;af\;eddikesyre}{25\;g}\cdot 100\%

Her mangler du masse af eddikesyre = meddikesyre.

Der gælder: meddikesyre = Meddikesyre·neddikesyre = 60 g/mol · neddikesyre

Antal mol eddikesyre = neddikesyre = med antal mol tilsat NaOH = mNaOH/MNaOH ·(VNaOH tilsat/VNaOH opløsning) = (4g/40g/mol)·(19mL/100mL) = 0,019 mol.

Masse af eddikesyre er 60 g/mol · 0,019 mol = 1,14 g.

Masse-% = (1,14 g / 25 g)·100% = 4,6%


Skriv et svar til: koncentration af ethansyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.