Kemi

MAT-KEMI ÅRSPRØVE HJÆÆÆÆÆÆLP

02. juni 2016 af Matkemipigerne (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er der nogen som kan hjælpe os med vores matematik-kemi årsprøve, da vi er gået helt i stå :)

Vi er har et par spørgsmål vi ikke kan finde ud af:

1. Udled formlen pH + pOH = 14 udfra vands ionprodukt, ved anvendelse af logarimeregnereglerne
2. Fremstil en graf, der viser, hvordan pH ændrer sig med den formelle koncentration af saltsyre d.v.s. afsæt pH som funktion c(HCl)
3. Udarbejd en opskrift på en brøddej med en pH-værdi på 5, hvor saltsyre anvendes som surhedsregulerende middel.

10000 tak for hjælpen!!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. juni 2016 af umolich

1. Handler om vands autoprotolyse:

H2O + H2O --> H3O+ + OH-      for hvilken der gælder følgende ligevægtskonstant Kw = [H3O+][OH-] = 10-14

Hvis I tager logaritmen på begge sider af dette udtryk er I i mål hvis I kan jeres regneregler :-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. juni 2016 af umolich

2. Her skal I lave en kolonne i Excel med nogle (mere eller mindre) tilfældige værdier, f.eks. i kolonne A:

A

0,1

0,2

0,3

0,4

Derefter skriver I i kolonne B "=-LOG10(A1)" uden anførselstegn. Så har I jeres X og Y værdier til et plot. Jeg kan godt gå mere i detaljer, men ved ikke hvor skarpe I allerede er til Excel (eller et andet plotprogram)


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. juni 2016 af umolich

3. Hvis man bare laver en opskrift med vand og mel og uden gær (jeg er ikke selv helt klar over hvordan gær påvirker pH, måske intet), så er det lige til. Hvis I f.eks. tager 5 dl vand og 2 dl mel, så skal I bare regne ud hvor meget saltsyre der skal tilsættes for at få pH = 5 (husk at pH = -log( [H3O+] ))


Svar #4
06. juni 2016 af Matkemipigerne (Slettet)

Tusind tak, det er en stor hjælp :)


Svar #5
06. juni 2016 af Matkemipigerne (Slettet)

Vi har lige et spørgmål til 2-eren.
Hvorfor skal tallene i kolonne A være 0,et eller andet? Kan det ikke også være 1,2,3, eller skal det være decimaltal? Og er tallene så de formelle koncentrationer af saltsyre?
Lige en ting til, vi bruger programmet Nspire.


Svar #6
06. juni 2016 af Matkemipigerne (Slettet)

Vi har lige et spørgmål til 2-eren.
Hvorfor skal tallene i kolonne A være 0,et eller andet? Kan det ikke også være 1,2,3, eller skal det være decimaltal? Og er tallene så de formelle koncentrationer af saltsyre?
Lige en ting til, vi bruger programmet Nspire.


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. juni 2016 af umolich

Jo, det kan sagtens være 1, 2, 3, og ja det er de formelle koncentrationer af saltsyre. Man arbejder bare typisk i <1 M området, men grafen er den samme :-)

Man kan sagtens plotte det i Nspire også, jeg er bare ikke klar over hvordan man kopierer formler i celler ;-)


Svar #8
09. juni 2016 af Matkemipigerne (Slettet)

Okay tak! :)
Til opgave 3. har vi lige vedhæftet den, så du kan se om vi har gjort noget galt...
Vi synes nemlig ikke at grafen ser helt rigtig ud?


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. juni 2016 af umolich

Jeg kan ikke umiddelbart se nogen vedhæftet fil?


Svar #10
09. juni 2016 af Matkemipigerne (Slettet)

Jeg tror ikke det virker alligevel...
Men det var til opgave 2, ikke 3...
Jeg har gjort følgende:

I min x-værdi sætter jeg tilfældige data ind, for den formelle koncentration.
For finde ud af hvordan pH ændrer sig med den formelle koncentration af salsyre, bruger jeg titalslogaritme.
−log(0.1,10) ? 1.
−log(0.2,10) ? 0.69897
−log(0.3,10) ? 0.522879
−log(0.4,10) ? 0.39794
−log(0.5,10) ? 0.30103
−log(0.6,10) ? 0.221849

I kolonne A har jeg skrevet 0,1 0,2 osv..
I kolonne B har jeg skrevet resultaterne ovenover...

Men min graf ser lidt mærkelig ud, for punkterne starter oppefra, og er faldende...


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. juni 2016 af umolich

Jaa, det ser sådan set fint nok ud :-)

Den skulle gerne se ud som grafen til venstre (alt efter hvor mange datapunkter du har med):


Svar #12
09. juni 2016 af Matkemipigerne (Slettet)

Grafen ser sådan ud:


Brugbart svar (1)

Svar #13
09. juni 2016 af umolich

Du skal nok lige bytte om på X og Y, fordi man plejer at have det man varierer ud af X-aksen (her varierer vi den formelle koncentration)


Svar #14
09. juni 2016 af Matkemipigerne (Slettet)

Ved ikke om der er sket en stor ændring...:


Brugbart svar (1)

Svar #15
09. juni 2016 af umolich

Men sådan skal det se ud :-)


Brugbart svar (1)

Svar #16
09. juni 2016 af umolich

I kan eventuelt tilføje flere x-værdier, og se at den kommer til at ligne den graf jeg postede foroven.


Svar #17
09. juni 2016 af Matkemipigerne (Slettet)

Okay mange tak for hjælpen! :)

Der er en ALLER sidste ting, vi lige ville spørge om...
Opgave 3)
Vi har fået af vide at det kun er saltsyre der kan ændre pH-værdien.
Hvordan skal vi helt præcist anvende pH = -log( [H3O+]?
Kan du ikke lave et eksempel? Taktaktak


Brugbart svar (1)

Svar #18
09. juni 2016 af umolich

Altså saltsyre reagerer jo efter reaktionsligningen:

HCl + H2O --> H3O+ + Cl-

Og det reagerer fuldstændigt, så derfor er al tilsat HCl = koncentrationen af H3O+


Svar #19
09. juni 2016 af Matkemipigerne (Slettet)

Men hvordan skal vi få pH-værdien til 5? Kan du komme med et eksempel? :)


Brugbart svar (1)

Svar #20
10. juni 2016 af umolich

Ja, hvis pH skal være 5, så skal

5 = -log( [H3O+] )

dvs [H3O+] = 10-5 M = 0.00005 M

Om denne koncentration så er så lav at man skal regne på vands bidrag til pH-værdien også... hmm, i vand er [H3O+] = 10-7 M. Normalt kan vi se bort fra denne mængde syre, fordi den er forsvindende lille, og det vil jeg mene at vi også kan her, ellers bliver det lidt mere avanceret.

Derfor! Hvis vi i opskriften skal bruge 4 dl vand, dvs. 0,4 L, med pH = 5, og vi forestiller os at vi har en 0,1 M saltsyreopløsning til rådighed, bliver regnestykket for at finde hvor mange milliliter syre vi skal tilsætte (VHCl):

10^{-5}=\frac{n_{HCl}}{V_{HCl}+0,4L}=\frac{0,1M*V_{HCl}}{V_{HCl}+0,4L}

Og hvis vi så isolerer VHCl i denne, får vi:

V_{HCl}=\frac{-0,4*10^{-5}}{10^{-5}-0,1M}=4*10^{-5}L=0,04mL

Så det du skal indse er: Saltsyre er rigtig dårligt til at få en pH omkring 5, fordi det er nogle meget små mængder der skal tilsættes.  


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.