Matematik

Differential ligning

06. juni 2016 af esorensen (Slettet) - Niveau: A-niveau
Jeg skal til eksamen i matematik i morgen og vil meget gerne have hjælp til at løse nedenstående. Jeg vil gerne have det forklaret punkt for punkt, da jeg simpelthen ikke forstår det.

dy/dx=2y+10 gennem punktet f(0)=7


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2016 af peter lind

Brug separation af variable

dy/(2y+10) = dx og integrer på begge sider


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. juni 2016 af mathon

                  y{\, }'+(-2)y=10          
hvorefter du løser ligningen med panserformlen.


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. juni 2016 af mathon

detaljer      
   multiplicer med e^{\int -2\mathrm{\, d}x}=e^{-2x}

                  e^{-2x}y{\, }'+(-2)ye^{-2x}=10e^{-2x}       

                   \left (e^{-2x}\cdot y \right ){}'=10e^{-2x}         som integreres på begge sider

                   e^{-2x}\cdot y=10\int e^{-2x}\mathrm{d}x

                   e^{-2x}\cdot y=10\left ( -\frac{1}{2}e^{-2x} +C_1\right )

                   e^{-2x}\cdot y=10\left ( -\frac{1}{2}e^{-2x} +C_1\right )

                   e^{-2x}\cdot y=-5e^{-2x}+C

                  y=e^{2x}\cdot\left (-5e^{-2x}+C \right )

                  y=Ce^{2x}-5         gennem (0,7)

                  7=Ce^{2\cdot 0}-5

                  7=C-5

                  C=12
dvs
                  y=12e^{2x}-5

                


Svar #4
06. juni 2016 af esorensen (Slettet)

Mange tak for hjælpen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2016 af mathon

eller som i #1

                   \frac{1}{2y+10}\mathrm{d}y=\mathrm{d}x

                   \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{y+5}\mathrm{d}y=\mathrm{d}x

                   \frac{1}{y+5}\mathrm{d}y=2\mathrm{d}x               der  integreres på begge sider

                   \int \frac{1}{y+5}\mathrm{d}y=\int 2\mathrm{d}x

                   \ln\left ( \left | y+5 \right | \right )=2x+C_1

                   \left | y+5 \right | =C_2\cdot e^{2x}

                   y+5 =C\cdot e^{2x}

                   y =C e^{2x}-5


Skriv et svar til: Differential ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.