Kemi

Ligevægt

09. juni 2016 af STE02 - Niveau: B-niveau

Hej SP

Er der nogen, der kan forklare mig, hvad reversible reaktioner er? Samt hvad det har med ligevægt at gøre? 

Det haster!

Tak på forhånd! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2016 af LeonhardEuler

En reversibel reaktion er en reaktion, der foregå begge retninger. Sådan en reaktion vil ifølge de termodynamiske love resulterer i en ligevægt. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2016 af Skaljeglavedinelektier

En irreversibel reaktion vil ofte forløbe til en reaktant er opbrugt.

Rversible reaktioner vil dog ofte have en reaktant tilbage og "gå i stå". Reaktionen går dog ikke i stå men forløber med samme hastighed i begge retninger - ligevægt. 

Eksempel:

Alt stof er i starten på syreform (CH3C(=O)OH).

CH_3C(=O)OH(aq)+H_2O(l)\rightarrow CH_3C(=O)O^-(aq)+H_3O^+(aq)

Idet den ovenstående reaktion forløber, omdannes syreformen til baseform (CH3C(=O)O-). Den anden omdannelse, fra baseform til syreform, får dog på et tidspunkt en betydning:

CH_3C(=O)OH(aq)+H_2O(l){\leftarrow}CH_3C(=O)O^-(aq)+H_3O^+(aq)

På et tidspunkt vil de to reaktioner forløbe lige hurtigt, og så er der ligevægt:

CH_3C(=O)OH(aq)+H_2O(l)\rightleftharpoons CH_3C(=O)O^-(aq)+H_3O^+(aq)


Svar #3
09. juni 2016 af STE02

Ahh, det giver mening! Mange tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.