Kemi

Ligevægt.

14. juni 2016 af Luxiee (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Følgende reaktion betragtes: 

2 H2 (g) + O2 (g) <--> 2 H2O (g)

Ligevægtkonstanten bestemmes til 234 M-1
H2 = 5 atm
O2= 0.5 atm
T = 330K
V = 6 L

Hvordan kan jeg bestemme ?hvor meget af hvert stof der er efter reaktionen er nået i ligevægt? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. juni 2016 af mathon

Beregn begyndelsesstofmængderne

                 n(H_2)_{f\o r}=p_{f\o r}^{H_2}\cdot\frac{ V}{R\cdot T}=(5\; atm)\cdot\left ( 0{,}221574\; \tfrac{mol}{atm} \right )=1{,}10787\; mol

                 n(O_2)_{f\o r}=p_{f\o r}^{O_2}\cdot\frac{ V}{R\cdot T}=(0{,}5\; atm)\cdot\left ( 0{,}221574\; \tfrac{mol}{atm} \right )=0{,}110787\; mol


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. juni 2016 af mathon

Ligevægtsenheder
                                       
                                  \frac{\left ( \tfrac{mol}{V} \right )^2}{\left ( \tfrac{mol}{V} \right )^2\cdot \left ( \tfrac{mol}{V} \right )}=\frac{mol^{-1}}{V^{-1}}=mol^{-1}\cdot V

hvoraf
                                    \frac{{n_{H_2O}}^2}{{n_{H_2}}^2\cdot n_{O_2}}=39\; mol^ {\, -1}

dvs
          talværdiligningen
                                   \frac{(2x)^2}{(1{,}10787-2x)^2\cdot (0{,}110787-x)}=39\; \; \; \; 0<x<0{,}110787

                                            x=0{,}10924
hvoraf i ligevægt

                                  n_{H_2O}=2x=0{,}218479\; mol

                                  n_{H_2}=(1{,}10787-2x)mol=0{,}889392\; mol

                                  n_{O_2}=(0{,}110787-x)mol=0{,}001547\; mol


Skriv et svar til: Ligevægt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.