Kemi

Aromatiske Carbonhydrider

04. august 2016 af Manu0407 - Niveau: C-niveau

Hej!

Hvad er den generelle molekyleformel for aromatiske carbonhydrider? Og er carbonhydrider egentlig bare benzen, eller indeholder de bare benzen? JEg er virkelig forvirret her... 
JEg har både læst at carbon atomerne i aromatiske carbonhydrider binder sig til 2 H-atomer og så en binding til 2 C-atomer, OG at aromatiske carbonaromer skiftevis indeholder en dobbeltbinding mellem C-atomerne. Hvilket af tilfækdende er korrekte? 

Desuden: Hvorfor kan aromatiske carbonhydrider ikke indgå i additions reaktioner? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. august 2016 af mathon

                                           Aromatiske carbonhydrider

En særlig gruppe inden for de cycliske carbonhydrider er de aromatiske og blandt disse indtager den simpleste, benzen C_6H_6 en særstilling pga. sit elektronarrangement.

De tre konjugerede dobbeltbindinger i benzen kunne forlede til at tro, at  benzen er tydelig umættet med egenskaber fælles som en cyclohexatrien med stor villighed til at til at deltage i additionsprocesser.

Imidlertid er dette ikkle tilfældet, hvilket forklares med det særlige elektronarrangement hos benzen. Hvert af de seks carbonatomer bidrager med  tre valenselektroner. Den fjerde valenselektron imdgår i en fælles elektronsky, der således består af seks valenselektroner (én fra hvert carbonatom).
Da elektronerne i denne ' sky ' ikke tilhører noget eller nogle bestemte carbonatomer, siges de at være delokaliserede.

Dette specielle elektronarrangement er ens for alle aromatiske forbindelser, dvs også for aromatiske ikke-carbonhydrider og det er årsag til, at f.eks. aromatiske carbonhydrider har kemiske egenskaber, som er forskellige fra de alifatiske umættede carbonhydriders.


Skriv et svar til: Aromatiske Carbonhydrider

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.