Kemi

Basestyrker

10. august 2016 af LuchoG (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvis du kender den formelle koncentration = 0,04M og kender styrkekonstanten af ammoniak Kb = 1,78 *10^-5 M 
Hvordan finder man så den aktuelle koncentration af ammonium i opløsningen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. august 2016 af mathon

         c_b\cdot \alpha ^2+K_b\cdot \alpha -K_b=0\; \; \; \; 0<\alpha <1

         \alpha =\frac{-K_b+\sqrt{{K_b}^2+4\cdot K_b\cdot c_b}}{2\cdot c_b}

         \left [{ NH_4}^+ \right ]=\left ( 1-\alpha \right )\cdot c_b

        

        


Svar #2
10. august 2016 af LuchoG (Slettet)

Sorry, men hvad er Cb og alpha i dette tilfælde?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. august 2016 af mathon

\alpha er ioniseringsgraden (decimalbrøk)

c_b er basens formelle koncentration

        0{,}04\cdot \alpha ^2+\left (1{,}78\cdot 10^{-5} \right )\cdot \alpha -1{,}78\cdot 10^{-5}=0\; \; \; \; 0<\alpha <1

         \alpha =\frac{-\left (1{,}78\cdot 10^{-5} \right )+\sqrt{\left (1{,}78\cdot 10^{-5} \right )^2+4\cdot \left (1{,}78\cdot 10^{-5} \right )\cdot 0{,}04}}{2\cdot 0{,}04}=0{,}004002

         \left [{ NH_4}^+ \right ]=\left ( 1-0{,}004002 \right )\cdot \left (0{,}04\; M \right )=0{,}03984\; M


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. august 2016 af mathon

I overen(s)stemmelse med at {NH_4}^+er en svag syre \left ( pK_s=9{,}25 \right )


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. august 2016 af mathon

Jeg misforstod teksten
se bort fra #3:

     ækvivalente konc.    NH_3\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; {NH_4}^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; OH^-\, _{\textit{(aq)}}
     i ligevægt:              c_b-\alpha \cdot c_b                                  \alpha \cdot c_b                  \alpha \cdot c_b         

ligevægtsbrøken:
                                      \frac{\left [ {NH_4}^+ \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]}{\left [ NH_3 \right ]}=K_b

                                      \frac{\left [ {NH_4}^+ \right ]^2}{0{,}04-\left [{ NH_4}^+ \right ]}=1{,}78\cdot 10^{-5}\; \; \; \; \; \; \; \; 0<\left [{ NH_4}^+ \right ]<0{,}04

Andengradsligningen løses 
                                               \left [{ NH_4}^+ \right ]=8{,}35\cdot 10^{-4}\; M

       

                                


Skriv et svar til: Basestyrker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.