Matematik

Lineær programmering

03. september 2016 af Lapendio - Niveau: B-niveau

Hej alle, har problemer med det sidste spørgsmål i en opgave (vedhæfter opgaven)

I spørgsmål a er funktionen f(x,y) = 45000x + 25000y

Spørgsmål b har vi begrænsningerne

3x + 3y ≤ 90 (pakning og læsning)

(9/10)x + (3/10)y ≤ 15 (papirarbejdet)

4x + 1,5y ≤ 80 (transport)

samt at x ≥ 0 ∧ y≥ 0

Og så fandt jeg ud af i Geogebra, at virksomheden skal levere 10 gange til Aalborg og 20 gange til København om ugen til et dækningsbidrag på ca. 949268 kr.

Men jeg har problemer med opgave c), håber nogen vil hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2016 af Soeffi

#0.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. september 2016 af peter lind

I den sidste ulighed. Indsæt de fundne værdier af x og y og se hvor meget mindre det bliver end de maksimale 80


Svar #3
03. september 2016 af Lapendio

Tak peter lind!

Jeg har

y ≤ - (4/1,5)x + (80/1,5)y

hvor oplysninger indsættes til

y ≤ - (4/1,5)*10 + (80/1,5)*20 = 1040

Det kan ikke passe? Eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. september 2016 af peter lind

Jeg forstår ikke hvad du laver.

Så vidt jeg kan se har du fundet x =10 og y = 20

Sætter du det ind i den sidste ulighed giver det

4*10+1,5*20 = 40+30 = 70 < 80


Svar #5
03. september 2016 af Lapendio

Nårh på den måde! Jeg vidste ikke om det var ligningen på formen ax + bx = y eller y = ax + b

Tusind tak peter lind!

Fortsat rigtig god weekend!


Svar #6
05. september 2016 af Lapendio

Hej igen!

Har lige brugt for hjælpe til opgave b i opgaven (vedhæftet)

Vedhæftet fil:lineærpgrammering6.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #7
06. september 2016 af peter lind

Der mangler væsentlige dele af opgaven


Svar #8
06. september 2016 af Lapendio

Jeg har vedhæftet det nu peter sorry!

Vedhæftet fil:mere.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #9
06. september 2016 af peter lind

Se på hældningen af nabolinjerne til det optimale punkt. Jeg kalder dem a1 og a2    a1 < a2

Hældningen a af linjen f(x,y) = 0 varierer efter hvordan dækningsbidraget for spejlet varierer. Den hældning skal ligge mellem de to andre linjers hældning altså a1 < a < a2


Svar #10
08. september 2016 af Lapendio

Tak peter lind!

Jeg vender måske tilbage igen med det samme problem, men er stødt ind i et nyt problem som jeg mangler at løse.

Se vedhæftet.

Jeg har begrænsningerne

B1: 0,2x + 0,2y ≥ 1,2

B2: 0,4 x+ 0,2y ≥ 1,6

B6: 0,2x + 0,4y ≥ 1,4

Men kan virkelig ikke gennemskue opgaven

Vedhæftet fil:minimering.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. september 2016 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. september 2016 af peter lind

Hvad er problemet ?


Svar #13
09. september 2016 af Lapendio

Jeg har løst problemet peter, men tak.


Svar #14
09. september 2016 af Lapendio

Peter lind, kan jeg beregne en 90 %-fraktil uden ved brug af en sumkurve?


Brugbart svar (1)

Svar #15
10. september 2016 af peter lind

Normalt ikke. Hvis du har en teoretisk fordeling for observationerne for eks. en normalfordeling kan du dog godt bruge det i stedet for


Svar #16
10. september 2016 af Lapendio

Forstår ikke peter. Jeg skal finde 90 %-fraktilen ved diskrete observationer og jeg aner ikke hvordan den skal bestemmes.


Brugbart svar (1)

Svar #17
10. september 2016 af peter lind

Du arrangerer data efter størrelse. Derefter finder du de 90% af data der er mindst


Svar #18
10. september 2016 af Lapendio

Jeg har 245 observationer, dvs. jeg skal finde de største 45 data? og de mindste 220,5 data?


Brugbart svar (1)

Svar #19
10. september 2016 af peter lind

De største 24,5 data men det var formodentlig også det du mente ellers ja


Svar #20
10. september 2016 af Lapendio

Tusind tak for hjælpen peter lind.


Skriv et svar til: Lineær programmering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.