Fysik

Bølger

04. september 2016 af gg3600 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Brug spekteret til at finde en tilnærmet værdi for grundtonens frekvens.Hvordan kunne du bestemme en værdi for grundtonens frekvens, hvis du ikke havde haft spekteret, men istedet havde en oplysning om at frekvensen for 3 partialtone er F3 = 1412 Hz?

Hvordan pokker kan sådan en løses? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2016 af mathon

Hvis
https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1699923#1699957
er forlæg til denne opgave del,
har man:
                      \lambda _o=\frac{1}{4} L


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2016 af mathon

1. partialtone:
                        L=\frac{1}{4}\lambda _1

                         \lambda _1=4L

                         f _1=\frac{v}{4L}

2. partialtone:
                        L=\frac{3}{4}\lambda _2

                         \lambda _2=\frac{4}{3}L

                         f _2=\frac{v}{\frac{4}{3}L}=3\cdot \frac{v}{4L}=3\cdot f_1

3. partialtone:
                        L=\frac{5}{4}\lambda _3

                         \lambda _3=\frac{4}{5}L

                         f _3=\frac{v}{\frac{4}{5}L}=5\cdot \frac{v}{4L}=5\cdot f_1


          hvoraf
                         f_3=5\cdot f_1

                         f_1=\frac{1}{5}\cdot f_3=\frac{1}{5}\cdot \left ( 1412\; Hz \right )=282{,}4\; Hz


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Der mangler et spektrum. Hvis man betragter en streng eller en åben orgelpibe, gælder der at Fn = n*F1. Ser man på en lukket orgelpibe, gælder Fn = (2n-1)Fn


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

PS: Der er resonatorer, hvor sammenhængen mellem partialtonerne er meget mere komplicerede.


Skriv et svar til: Bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.