Matematik

ligninger

05. september 2016 af Theajames (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Hvordan løser jeg denne ligning:

4,3=b*a^0 , 7,5=b*a^7


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2016 af Skaljeglavedinelektier

Det er vel to ligninger med to ubekendte.  

b = 4,3  ∧ a = 1,082713


Svar #2
05. september 2016 af Theajames (Slettet)

#1

Det er vel to ligninger med to ubekendte.  

b = 4,3  ∧ a = 1,082713

hvordan beregnede du a?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2016 af OnceUponATime (Slettet)

Du har fået to punkter som du kan aflæse på x og y's plads.
Du isolerer enten a eller B i den første ligning, feks A. Så får du et udtryk for A. Du indsætter udtrykket for A i din anden ligning, så den eneste ubekendte vil være B. Du bestemmer så B.

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2016 af mathias1997

4,3=b\cdot a^0

4,3=b\cdot 1

4,3=b

Vi kender nu b i den anden ligning:

7,5=4,3\cdot a^7

\frac{7,5}{4,3}=a^7

\sqrt[7]{\frac{7,5}{4,3}}=a

1,083\approx a


Svar #5
05. september 2016 af Theajames (Slettet)

mange tak!:)


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2016 af Skaljeglavedinelektier

Du isolerer b i den første ligning:

4,3=b\cdot a^0\Leftrightarrow 4,3=b\cdot 1\Leftrightarrow 4,3=b

Værdien for b indsætter du i den anden ligning:

7,5=b\cdot a^7\Leftrightarrow 7,5=4,3\cdot a^7\Leftrightarrow \frac{7,5}{4,3}=a^7\Leftrightarrow a=\sqrt[7]{\frac{7,5}{4,3}}=1,082713


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2016 af StoreNord

#0     Hvad har du tænkt dig med den halve opgave på:

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1700416#1700418     

?


Svar #8
06. september 2016 af Theajames (Slettet)

#7

#0     Hvad har du tænkt dig med den halve opgave på:

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1700416#1700418     

?

Opdagede jeg manglede noget information efter jeg havde oprettede opslaget. Man kan ikke slette et opslag, derfor jeg oprettede et nyt:)


Svar #9
06. september 2016 af Theajames (Slettet)

Næste opgave lyder sådan:

I hvilket år vil medicinudgifterne passere 13,2 mia. kr., hvis denne udvikling fortsætter?

Nogen der kan forklare hvad jeg skal gøre her?


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. september 2016 af mathon

                  y=4{,}3\cdot 1{,}08271^x     hvor y er medicinudgifterne i mia. kr og x er antal år efter et
                                                          bestemt årstal angivet andetsteds i opgaveteksten.

For at finde i hvilket år vil medicinudgifterne passere 13,2 mia. kr
skal du løse:

                  13{,}2=4{,}3\cdot 1{,}08271^x

og addere x til ovennævnte årstal.


                 


Svar #11
06. september 2016 af Theajames (Slettet)

#10

                  y=4{,}3\cdot 1{,}08271^x     hvor y er medicinudgifterne i mia. kr og x er antal år efter et
                                                          bestemt årstal angivet andetsteds i opgaveteksten.

For at finde i hvilket år vil medicinudgifterne passere 13,2 mia. kr
skal du løse:

                  13{,}2=4{,}3\cdot 1{,}08271^x

og addere x til ovennævnte årstal.


                 

men x er ikke angivet et andetsted? det er noget jeg skal finde frem til, hvilket jeg ikke kan finde ud af. 
Når jeg løser ligningen bliver det til noget vrøvl fordi x er ubekendt

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. september 2016 af mathon

Det er årstallet, der formentlig er angivet andetsteds:

                  13{,}2=4{,}3\cdot 1{,}08271^x

                  1{,}08271^x=\frac{13{,}2}{4{,}3}

                  \log\left (1{,}08271^x \right )=\log\left (\frac{13{,}2}{4{,}3} \right )

                  \log\left (1{,}08271 \right )\cdot x=\log\left (\frac{13{,}2}{4{,}3} \right )

                  x=\frac{\log\left (\frac{13{,}2}{4{,}3} \right )}{\log\left (1{,}08271 \right )}

                                    


Svar #13
06. september 2016 af Theajames (Slettet)

ah, okay. tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. september 2016 af Soeffi

#0 4,3=b*a^0 , 7,5=b*a^7


Skriv et svar til: ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.