Kemi

Mængdeberegninger

11. september 2016 af jegersmu (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

10,0 g marmor (rent CaCO3) opløses i 10,0 % (masseprocent) saltsyre (p = 1,05 g/ml). 
CaCO3 + 2 HCl -> Ca2+ + 2 Cl- + CO2 + H2O

idet der anvendes 10,0 % mere end den beregnede mængde. Hvor mange ml saltsyre anvendes?
Beregn rumfang af udviklet CO2 ved T = 293 K og p = 1,080 bar

Håber der er en som kan hjælpe, tusinde tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2016 af mathon

               n(CaCO_3)=\frac{10{,}0\; g}{100{,09\; \tfrac{g}{mol}}}=0{,}09991\; mol

               c_{HCl}=0{,}10\cdot \frac{\varrho }{M}=0{,}10\cdot \frac{1050\; \tfrac{g}{L} }{36{,}461\tfrac{g}{mol}}=2{,}88\; M=2{,}88\;\tfrac{mmol}{mL}

    reaktion:
                         CaCO_3\, _{\textit{(s)}}\; +\; 2\, HCl\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; CO_2\, _{\textit{(g)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; +\; CaCl_2\, _{\textit{(aq)}} 

    molforhold:
                           CaCO_3:HCl=1:2
                         
                0{,}09991\; mol\; CaCO_3\equiv 0{,}19982\; mol\; HCl

   anvendt HCl\, _{\textit{(aq)}}
                                        n_{HCl}=1{,}10\cdot\left ( 0{,}19982\; mol \right )=0{,}219802\; mol

   antal mL HCl anvendt:
                                        V_{HCl}=\frac{219{,}802\; mmol}{2{,}88\; \tfrac{mmol}{mL}}=76{,}32\; mL

                                


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2016 af mathon

  molforhold:
                           CaCO_3:CO_2=1:1

  volumen af udviklet CO2-mængde:

                           V_{CO_2}=\frac{n\cdot R\cdot T}{p}=\frac{\left ( 0{,}09991\; mol \right )\cdot \left ( 0{,}083145\; \tfrac{bar\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( 293 \; K\right )}{1{,}080\; bar}


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2016 af mathon

                                               omregning fra masse% til molaritet:

opløsningens masse:
                                      m_{opl\o sning}=V\cdot \varrho
heraf opløst stof:
                                      m_{opl\o st\; stof}=V\cdot \varrho \cdot p\cdot 10^{-2}
omregnet til mol:
                                      n=\frac{V\cdot \varrho \cdot p\cdot 10^{-2}}{M}
molaritet:
                                      c_{stof}=\frac{n}{V}=\frac{\varrho \cdot p\cdot 10^{-2}}{M}

                                      c_{stof}=p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{\varrho }{M}              


Svar #4
12. september 2016 af jegersmu (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Mængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.