Matematik

Potenser

21. september 2016 af Idanilsen (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Nogen der har en god forklaring på plus minus potenser...

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2016 af PeterValberg

a^{-n}=\frac{1}{a^n}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Jeg formoder, du gerne vil vide, hvorfor svaret i #1 gælder.

I skemaet nedenfor er nogle potenser af a. Man kommer fra en række til den næste ved at dividere med a:

a3 = a*a*a

a2 = a*a

a1 = a

? = 1

?? = 1/a

Ser man på søjlen til venstre, kan man se, at eksponenten falder med 1 for hvert trin. Det giver idéen til at definere a0 = 1 og a-1 = 1/a.

Det kan man så prøve at sætte ind i de sædvanlige potensregler, for at se, om der er nogen steder, hvor det ikke giver mening. Det er der ikke, så man holder fast ved definitionerne og får a-n = (an)-1 = 1/(an).


Svar #3
21. september 2016 af Idanilsen (Slettet)

tak, men tænkte mere på et med tal end bogstaver 


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du kan skrive et hvilket som helst positivt tal i stedet for a. F.eks. 2:

23 = 2*2*2

22 = 2*2

21 = 2

20 = 1

2-1 = ½

2-2 = 1/4


Skriv et svar til: Potenser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.