Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Beregning af mekanisk energi i en tidsperiode

02. oktober 2016 af lionpanda (Slettet)

Hej alle.

Jeg har et lille problem her.

Jeg skal beregne mængden af energi en mand har brugt på at løfte en genstand på 10kg fra jordhøjde (0cm) og op til 100cm højde. Han skal bære genstanden med en fart på 1,2 m/s og skal være 3 sekunder om det. Hvordan gør man?

Man skal jo beregne den potentielle og kinetiske energi, men hvordan beregner man den potentielle energi i en tidsperiode, da den jo bliver større og større?

Skal bruge det, da jeg skal finde ud af, hvor meget energi en flyttemand bruger på at løfte en kasse op på en palle.

Skal til NV-eksamen om ikke så forfærdeligt lang tid, så derfor kunne det være dejligt at få lidt hjælp med denne opgave.

Mange tak for hjælpen på forhånd!

Mvh

Jako4621


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2016 af mathon

Præcisér dit spørgsmål.

Da tiden er nævnt kunne det tyde på, at spørgsmålet egentlig er om effekt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. oktober 2016 af jantand

Potentielle energi har ikke noget med tiden at gøre.

Den er Epot = masse *tyngekraften* afstanden=  10kg*9,8*1


Svar #3
02. oktober 2016 af lionpanda (Slettet)

Hele humlen er, at jeg skal have løst denne opgave:

En mand bærer en flyttekasse fra jordhøjde (0cm) op i brysthøjde (100cm).

Hvor meget energi har denne mand brugt på at bære flyttekassen op i 100cm højde?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. oktober 2016 af Capion1

Benyt
kraft gange vej = forbrugt energi
effekt = forbrugt energi pr tidsenhed


Svar #5
02. oktober 2016 af lionpanda (Slettet)

Hvad menes der med kraft × vej = forbrugt energi?

Er det 1,2 m/s × 100 cm = 120 J?

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. oktober 2016 af jantand

Du skal altid sørge for at enhederne er korrekte.

Så hvis du mener der er 1,2m/s*m  så er enheden( m*m)/s 

Hvis du ser på mit svar så er enheden (  kg*m*m)/sså det skal din enhed også være.


Svar #7
02. oktober 2016 af lionpanda (Slettet)

Så hvilken formel er det præcist jeg skal bruge, for at beregne opgaven? Mangler et klokkeklart svar, som man ikke kan tage fejl af ??

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. oktober 2016 af jantand

Kraften = m*a


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. oktober 2016 af mathon

#7

                               E_{tyngde}=m\cdot g\cdot h


Svar #10
02. oktober 2016 af lionpanda (Slettet)

Ingen af disse svar besvarer jo ikke opgaven. For lad os antage at mande bar flyttekassen i 5 sekunder mere, ville han jo bruge flere krafter på, at løfte kassen?

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. oktober 2016 af jantand

Jeg regnede med du selv skulle regne det  ud.

Han flytter kassen med en hastighed på 1,2 m/s  han flytter den 1 m det tager ham  3 sekunder.

Ja hvis han flytter kassen på 5 sekunder og det er 1 meter, så gør han det jo langsommere.


Svar #12
02. oktober 2016 af lionpanda (Slettet)

Men hvor meget energi bliver der brugt på processen?

Brugbart svar (0)

Svar #13
02. oktober 2016 af jantand

Det skal du regne ud . Jeg har givet dig alle de oplysninger du skal bruge. Og du har også det der står i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. oktober 2016 af mette48 (Slettet)

porentiel energi = m*g*h =10Kg*9,81 m/s2*1m

Da kassen bæres vandret henad, kræver dette ingen energi

Skriv den oprindelige opgavetekst til os, måske er der noget du har misforstået eller ikke har fået med her


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. oktober 2016 af Capion1

De 10 kg skal vel fortolkes som at skulle bevæge sig opad langs hypotenusen i en retvinklet trekant
med jorden som den ene katete = 3,6 m og højden som den anden katete = 1 m ?
 


Svar #16
02. oktober 2016 af lionpanda (Slettet)

Got it Mette! Tusinde tak for hjælpen ??

Svar #17
02. oktober 2016 af lionpanda (Slettet)

:-)

Brugbart svar (0)

Svar #18
02. oktober 2016 af jantand

Den potentielle energi er  Epot = F*s  Hvor F er kraften  og s er vejen.

Kraften er m*a   hvor m er massen og a er accelerationen

v = a*t

a=v/t     v = 1,2 m/s   og t=3  a= 1,2/3  0,4 m/s2

Epot = F*s  = 10*0,4*1  =4 Kg m2 /s2   Så  enhederne er korrekte.

Nu har du den potentielle energi der er lagt ind i det og du har den potentielle energi.


Brugbart svar (0)

Svar #19
02. oktober 2016 af Capion1

I fortsættelse af # 15 ville jeg lade manden, på 3 sek., trække de 10 kg opad hypotenusen. Med mindre man ikke er interesseret i at beregne effekten af arbejdet, kan manden være lige så længe om det, som han vil, blot den vandrette vej svarer til den opgivne hastighed og tid. 


Skriv et svar til: Beregning af mekanisk energi i en tidsperiode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.