Kemi

Puffer

06. oktober 2016 af lokpæø (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogle, som kan hjæpe med denne opgave? Har selv forsøgt:

Skærmbillede 2016-10-06 kl. 11.14.51.png

Jeg har selv taget udgangspunkt i pufferligning:
pH=pK_S+log(\frac{n_b}{n_s}) => 7,21=7,21+log(1)
\frac{n_b}{n_s} skal give 1, der lige mængder er nb og ns så nb = ns = 0,5 mol

Er min tankegang rigtig? Nogle som kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. oktober 2016 af mathon

1)

                         n_{total}=\left ( 0{,}100\; L \right )\cdot \left ( 0{,}1\; \tfrac{mol}{L} \right )=0{,}01\; mol

                         pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

hvoraf:
                        \frac{n_b}{n_s} =\frac{10^{pH-pK_s}}{1}=\frac{1}{1}

                        \frac{n_b}{n_b+n_s} =\frac{1}{1+1}=\frac{1}{2}

                        n_b =\tfrac{1}{2}\cdot (0{,}1\; mol)=0{,}05\; mol

                        n_s =(0{,}1-0{,}05)\; mol=0{,}05\; mol

           


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. oktober 2016 af mathon

afvejning:

                         m_{Na_2HPO_4\cdot 2H_2O}=\left (0{,}05\; mol \right )\cdot \left ( 177{,}988\; \tfrac{g}{mol} \right )=8{,}8994\; g   
                         m_{NaH_2PO_4\cdot 2H_2O}=\left (0{,}05\; mol \right )\cdot \left ( 156{,}006\; \tfrac{g}{mol} \right )=7{,}8003\; g

                       


Svar #3
06. oktober 2016 af lokpæø (Slettet)

Kære mathon #1, i følgende:

\frac{n_b}{n_s} =\frac{10^{pH-pK_s}}{1}=\frac{1}{1}, hvorfor er ns 1. Jeg mener, hvor står der 1 i nævneren?

Jeg tænker kan man godt sige følgende:

\large 7,21=7,21+log(\frac{n_b}{n_s}) <=> \frac{n_b}{n_s}=10^{7,21-7,21}<=> \frac{n_b}{n_s}=1

Der er lige mængder af nb og ns så de må være 0,5 mol hver. Er det rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. oktober 2016 af mathon

  Ja.


Svar #5
06. oktober 2016 af lokpæø (Slettet)

Mange tak for svaret. Det, som jeg er i tvivl om er hvorfor du får 0,05 mol :) Jeg forstår ikke hvodan man opnår det. Kan man ikke gange molmassen  for de forskellige stoffer med 0,5 mol, så der står:

\large m_{Na_2HPO_4\cdot 2H_2O}=\left (0{,}5\; mol \right )\cdot \left ( 177{,}988\; \tfrac{g}{mol} \right )
\large m_{NaH_2PO_4\cdot 2H_2O}=\left (0{,}5\; mol \right )\cdot \left ( 156{,}006\; \tfrac{g}{mol} \right ) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2016 af mathon

Ifølge opgaveteksten:
Der skal fremstilles 100 mL af en phosphatpuffer, hvis totalkoncentration skal være 0,100 M;

dvs
              n_{total}=n_s+n_b=(0{,}100\; L)\cdot \left ( 0{,}100\; \tfrac{mol}{L} \right )=0{,}01\; mol.


Skriv et svar til: Puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.