Matematik

forklaring - mellemregning

07. oktober 2016 af Mm98 - Niveau: A-niveau

Hejsa, er der nogle af jer kloge mennesker, som kan/har tid til at hjælpe mig med denne ligning. I en anden tråd fik jeg hjælp af @Mathon, men jeg vil gerne se mellemregningerne, så jeg kan forstå hvad han har gjort. Er der evt. nogle der kan forklare mig nedenstående udregninger? :)

En funktion f er bestemt ved
f(x)=2x^3-15x^2+24x+5
Tangenten til grafen for f i punktet P(5,f(5))kaldes m. Som det ses på figuren, har grafen for f også en anden tangent l, der går igennem P.
 Bestem en ligning for m
 Bestem førstekoordinaten til røringspunktet for l.

f^'(x_0 )(x-x_0 )+f(x_0 )

y=(6x_0^ 2)-30x_0+24)(x-x_0 )+2x_0^ 3)-15x_0^ 2)+24x_0+5

Gennem (5,0)

0=(6x_0^2-30x_0+24)(5-x_0 )+2x_0^3-15x_0^2+24x_0+5

x_0 \neq 5

x_0 = 5/4 førstekoordinaten til røringspunktet for l


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2016 af AMelev

Bestem f '(x0)

Tangentens ligning: y = f '(x0)*(x - x0) + f(x0)

Du ved, at (5,f(5)) ligger der. Beregn f(5) og indsæt det på y's plads og indsæt 5 på x's plads.

Indsæt derefter udtrykket f '(x0) og f(x0) og løs ligningen mht. x0

Hvis du bruger dit CAS-værktøj og sammenligner med mathons beregninger, kan du nok se, hvad der sker.


Svar #2
08. oktober 2016 af Mm98

Hmm, ville du måske sætte mig igang, fordi vi er lige gået igang med differentiation og det er pt. ikke min stærkeste side :)..


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2016 af AMelev

Hvilket CAS-værktøj bruger du? 

f(x)=2x^3-15x^2+24x+5

f(5) - indsæt 5 på x's plads og regn

f '(x) Brug reglerne for differentiation:
konstant ganget på følger bare med
sum/differens - differentier hvert led for sig
(xn)'=n·xn-1
(a·x)' = a
(tal)' = 0

f'(x)=2(x^3)'-15(x^2)'+(24x)'+5'= 2\cdot 3\cdot x^2-15\cdot 2\cdot x+24+0= 6\cdot x^2-30\cdot x+24


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. oktober 2016 af mathon


Skriv et svar til: forklaring - mellemregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.