Kemi

Opløselighed og ligevægte

09. oktober 2016 af Metapod (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen

Jeg sidder på nuværrende tidspunkt lidt fast i en aflevering og ville spørge om hvordan man løser spg. 2 i min aflevering med de oplyste data.

Samt det ville være rart at også vide hvilke formler jeg skal anvende i spg. 3 og 4.

På forhånd mange tak for hjælpen

Vedhæftet fil: Kemirapport (1).pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2016 af mathon

2.
                    Ag_2SO_4\, _{\textit{(s)}}\; \rightleftharpoons \; 2\, Ag^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; {SO_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}

opløselighedsprodukt:

                                             \left [ Ag^+\right]^2\cdot \left [ {SO_4} ^{2-}\right ]=K_o


Svar #2
09. oktober 2016 af Metapod (Slettet)

Har også lidt svært ved opgave 3 er det meningen at jeg:

- Finder hvormange mol der er af stofferne i opløsningen

- Og derefter indsætter stofmængderne i formlen for opløselighedsproduktet

Men hvis det er rigtig mangler jeg ikke en masse angievet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2016 af mathon

Du har ikke oplyst volumen af den mættede sølvsulfatopløsning.


Svar #4
09. oktober 2016 af Metapod (Slettet)

Volumen var 100 mL


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. oktober 2016 af mathon

             n_{Ag^+}=2\cdot n_{Cu^{2+}}=\2\cdot \frac{(2{,}02-1{,}84)\; g}{63{,}546\; \tfrac{g}{mol}}=0{,}005665\; mol

             n_{{SO_4}^{2-}}=\tfrac{1}{2}\cdot n_{Ag^{+}}=\tfrac{1}{2}\cdot \left (0{,}005665\; mol \right )=0{,}002833\; mol

hvoraf:
             \left [ Ag^+ \right ]=\frac{0{,}005665\; mol}{0{,}100\; L}=0{,}05665\; M

             \left [ {SO_4}^{2-} \right ]=\frac{0{,}002833\; mol}{0{,}100\; L}=0{,}02833\; M

opløselighedsprodukt:

                                             \left [ Ag^+\right]^2\cdot \left [ {SO_4} ^{2-}\right ]=K_o

                                             \left (0{,}05665\; M\right)^2\cdot \left (0{,}02833\; M\right )=9{,}1\cdot 10^{-8}\; M^3


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. oktober 2016 af mathon

4.
     
Kaldes den molære opløselighed af Ag_2SO_4 for s
har man for en mættet opløsning:

                                            Ag_2SO_4\, _{\textit{(s)}}\; \rightleftharpoons \; 2\, Ag^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; {SO_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}
ligevægtsmolariteter:                                              2s                          s

                            opløselighedsprodukt:
                                                                 \left [ Ag^+\right]^2\cdot \left [ {SO_4} ^{2-}\right ]=9{,}1\cdot 10^{-8}\; M
                                                                                    


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. oktober 2016 af mathon

                                                                \left ( 2s \right )^2\cdot s=9{,}1\cdot 10^{-8}\; M^34s^3=9{,}1\cdot 10^{-8}\; M^3

                                                                4s^{3}=9{,}1\cdot 10^{-8}\; M^3 

                                                                s=\left (\frac{9{,}1\cdot 10^{-8}\; M^3}{4} \right )^{\frac{1}{3}}=0{,}002834\; \tfrac{mol}{L}
hvoraf opløseligheden i
100 mL vand:
                                                                opl=\left (0{,}0002834\; \tfrac{mol}{100\; mL} \right )\cdot \left ( 311{,}801\; \tfrac{g}{mol} \right )=0{,}08835\; \tfrac{g}{100\; mL}=88{,}35\; \tfrac{mg}{mL}
                       


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. oktober 2016 af mathon

6.
       til 100 mL mættet opløsning af Ag2SO4:

           m_{Na_2SO_4*10H_2O}=s\cdot \left ( 322{,}191\; \tfrac{g}{mol} \right )=0{,}912936\; \tfrac{g}{L}=0{,}0912936\; \tfrac{g}{100\; mL}=

                                                                                                                                  91{,}2936\; \tfrac{mg}{100\; mL}       

           m_{AgNO_3}=2s\cdot \left ( 169{,}89\; \tfrac{g}{mol} \right )=0{,}9622775\; \tfrac{g}{L}=0{,}09622775\; \tfrac{g}{100\; mL}=      
                                                                                                                                  96{,}2775\; \tfrac{mg}{100\; mL}

          

                                                                                                                            


Skriv et svar til: Opløselighed og ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.