Matematik

fuktioner / procent

13. oktober 2016 af Lauramattesen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Pt. sælger en virksomhed 400 stk. sko om året, prisen er 20 kr. pr. stk.
Derfor er deres omsætning 400*20=8000 kr.
Virksomheden vil gerne have at 20% af omsætningen skal være overskud, efter de har betalt regninger. Hvor mange skal virksomheden nu producere før deres ønske går op?


Svar #1
13. oktober 2016 af Lauramattesen (Slettet)

regningerne lægger derudover således:
produktionsomkostninger=10 kr. pr stk
maskiner osv. 300 kr om året.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. oktober 2016 af AMelev

#0

Derfor er deres omsætning 400*20=8000 kr.
400*20 kr = 8000 kr Enhederne på de to sider skal stemme overens

Sæt x = antal producerede enheder, f(x) = omsætningen (målt i kr) og g(x) = fortjenesten (målt i kr)

Løs så ligningen g(x) = 20%·g(x)


Svar #3
13. oktober 2016 af Lauramattesen (Slettet)

det forstår jeg ikke helt..


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2016 af AMelev

Præcis hvad for står du ikke?


Svar #5
13. oktober 2016 af Lauramattesen (Slettet)

kan ikke se hvad fortjenesten er


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2016 af AMelev

Fortjeneste = Indtægter - udgifter

Indtægten er omsætningen. Du har bestem den for x = 400. Men nu skal du udtrykke den med en tilfældig x.

Udgifterne er omkostninger. Dem skal du tilsvarende bestemme ud fra dine oplysninger i #1.


Svar #7
13. oktober 2016 af Lauramattesen (Slettet)

Ja men den ene udgift er pr. stk. mens den anden udgift er om året...


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. oktober 2016 af AMelev

Ja, men det er du da stødt på før: En fast udgift (fx abonnement) samt en løbende udgift afhængig af forbrug (lineær sammenhæng).

Antallet af producerede/solgte sko er jo også årligt, så du skal beregne de årlige omkostninger.

Du må gå ud fra, at alle producerede sko sælges.


Svar #9
13. oktober 2016 af Lauramattesen (Slettet)

f(x)=20*x hvis x=100 -> f(x)=2000
g(x)=2000-700=1300


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. oktober 2016 af AMelev

Det for står jeg ikke. 

#9

f(x)=20*x hvis x=100 -> f(x)=2000
g(x)=2000-700=1300


f(x) = 20x er rigtig, men g(x) er ikke.
g(x) er differensen mellem omsætning og omkostninger, så du skal også finde et udtryk for omkostningerne.

#1

regningerne lægger derudover således:
produktionsomkostninger=10 kr. pr stk
maskiner osv. 300 kr om året.

Hvad er produktionsomkostningerne for x enheder?
Hvad er så de samlede årlige omkostninger ved produktion af x enheder?
Hvad er så fortjenesten ved produktion af x enheder?


Svar #11
13. oktober 2016 af Lauramattesen (Slettet)

g(x)=20x-300?


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. oktober 2016 af AMelev

Det er ikke rigtigt. Læs # 10 igen Iinkl. oplysningerne fra #1.

Besvar så alle tre spørgsmål i den rækkefølge, de står. 


Svar #13
13. oktober 2016 af Lauramattesen (Slettet)

Produktionsomkostninger: 10*x
De samlede årlige omkostninger ved produktion af x enheder: 10*x+300
Fortjenesten ved produktion af x enheder: ...


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. oktober 2016 af AMelev

Jep - så skal du lige have den sidste med.

#10

f(x) = 20x er rigtig
g(x) er differensen mellem omsætning og omkostninger, så du skal også finde et udtryk

#13

De samlede årlige omkostninger ved produktion af x enheder: 10*x+300  


 


Svar #15
13. oktober 2016 af Lauramattesen (Slettet)

g(x)=10x-(10x+300)


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. oktober 2016 af AMelev

Nemlig - så er du klar, men jeg skev forkert i #2. Fortjenesten skulle jo være 20% af omsætningen, så 
g(x) = 20%f(x)

Så indsætter du udtrykkene for f(x) og g(x) og løser ligningen.


Svar #17
13. oktober 2016 af Lauramattesen (Slettet)

10x-(10x+300)=0.2*20x
x=-75...


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. oktober 2016 af AMelev

Undskyld - jeg overså en fejl i #15. g(x) = f(x) - (10x+300) = 20x - (10x + 300). 

#17

20x-(10x+300)=0.2*20x
x=-75...

Metoden er rigtig, men du skal lige have rettet. Det giver jo heller ikke mening at producere -75 par sko, vel. 


Svar #19
13. oktober 2016 af Lauramattesen (Slettet)

Ok nu har jeg så sagt 20x-(10x+300)=0.2*20x
x = 50


Svar #20
13. oktober 2016 af Lauramattesen (Slettet)

Mange tak for hjælpen! Hvordan kom du frem til den formel?


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.