Matematik

isoler t

13. oktober 2016 af AlmaasHaidari (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, vil i være sød at forklare mig hvordan man finder t. Min veninde viste mig hendes svar, men det var svært at forstå den´måde hun gjorde det på. Derfor vil jeg bede om jeres hjælp.

b) Hvor store er landingsfarten efter et frit fald på 10m på Mars?

For at finde t:

s(t)=1/2*g*t^2

10=1/2*6,39 *t^2

Kan ikke komme videre.

Skal jeg sætte t^2 på den anden side af lighedstegnet, så der i stedet for t^2 kommer til at stå 10 ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2016 af AMelev

Det er jo ligegyldigt, om der stå fx 25 = x eller x = 25, så lad bare t2 stå og saml så tallene på venstre side ved at gange med 2 og dividere med 6.39.
Derefter kan du tage kvadratrod, da du ved, at t > 0.


Svar #2
13. oktober 2016 af AlmaasHaidari (Slettet)

s(t)=1/2*g*t^2

10=1/2*6,39 *t^2

2* 1/2 *6,39*10 / 6,39 = 10

t^2 *2 / 6,39 = 2t^2/6,39

10 = 2t^2 / 6,39

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2016 af mathon

Der gælder:
                            v(t)=a\cdot t

                             \Delta s=\tfrac{1}{2}\cdot a\cdot t^2

                             t=\sqrt{\frac{2\Delta s}{a}}
hvoraf:
                            v(t)=a\cdot \sqrt{\frac{2\Delta s}{a}}=\sqrt{2\cdot \Delta s\cdot a}

                            v(t)=\sqrt{2\cdot \Delta s\cdot a}=\sqrt{2\cdot \left ( 20\; m \right )\cdot \left ( 6{,}39\; \tfrac{m}{s^2} \right )}
      


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2016 af AMelev

Nej du behandler ikke ligningen korrekt

#2

10=1/2*6,39 *t^2 gang med 2, så forsvinder 1/2 på højre side

20 = 6.39 t2                               divider med 6.39, så forsvinder det fra højre side, da det er ganget på

20/6.39 = t2


Svar #5
13. oktober 2016 af AlmaasHaidari (Slettet)

#3 dvs. at

t= 15,99 ?

#4

2* 10= 2 * 1/2*6,39 *t^2

20= 1*6,39 *t^2

20 = 6,39 * t^2 / 6,39

20 = 6,39

3,129 = 1

t^2 = 3,129

Nu forstår jeg det meget bedre. Mange tak for hjælpen - Jeg tror også at jeg nu forstår det med at isolere :')


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2016 af AMelev

#5

#3 dvs. at

t= 15,99 ? Nej, det er ikke rigtigt. Der har indsneget sig en fejl i formlen. Der skal divideres med a, som det også oprindeligt står.

#4

2* 10= 2 * 1/2*6,39 *t^2

20= 1*6,39 *t^2

20/6.39 = 6,39 * t^2 / 6,39 Nej! Det du gør, SKAL du gøre på begge sider af =

20/ 6,39 = t^2

3,129 = t^2

t^2 = 3,129 Dette er rigtigt, men det, du skriver undervejs giver kun mening for dig - du laver nogle mellemregninger på nogle af tallene og glemmer så resten.

Så skal du lige have bestem t - det er jo t^2, du har beregnet.


Svar #7
13. oktober 2016 af AlmaasHaidari (Slettet)

Okay, tak. Dette er faktisk en fysik opgave, hvor jeg skal finde ud af hvor stor landingsfarten efter et frit fald på 10m på Mars er.

t er jo tid. Derfor skulle jeg bruge denne formel:

s(t)=1/2*g*t^2

- Jeg er ikke 100% sikker på om det er korrekt det jeg siger. Jeg tror mere på det du siger.

Er t = 1,5645 ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. oktober 2016 af AMelev

#6 Undskyld - formlen er som sådan rigtig, men det er ikke t, du har beregnet.


Svar #9
13. oktober 2016 af AlmaasHaidari (Slettet)

Men nu hvor jeg har fundet t^2, så skal jeg vel bare dividere med 2 for at finde t ?


Brugbart svar (1)

Svar #10
13. oktober 2016 af AMelev

Du skal tage kvadratroden af 3.129. Det får jeg til 1.77, så jeg er ikke helt enig med dig.
Det er t, altså tiden, der går. 

Du skal nu finde farten, og den er givet ved v(t) = a*t. Du kender jo nu både a og t, så det er bare at regne ud. Da det er en fysikopgave, skal du også huske at få enheder med for t og v.


Svar #11
13. oktober 2016 af AlmaasHaidari (Slettet)

Hvad var det nu a var? ^_^

a er jo acceleration, så jeg er i tvivl om det er 10?

og t kender vi jo: 1,77t


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. oktober 2016 af AMelev

a er 6.39 (kaldes også g i #0)


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. oktober 2016 af mathon

                           v(t)=\sqrt{2\cdot \Delta s\cdot a}=\sqrt{2\cdot \left ( 20\; m \right )\cdot \left ( 6{,}39\; \tfrac{m}{s^2} \right )}=15{,}99\; \tfrac{m}{s}=57{,}56\; \tfrac{km}{h}


Skriv et svar til: isoler t

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.