Matematik

Hvordan aflæser man på en graf?

19. oktober 2016 af Annasofie66 (Slettet) - Niveau: 8. klasse
Hey venner

Jeg vil gerne kunne bestemme grafens ligningen. Jeg kan ikk finde ud af det og synes at det er forvirrende. Er der en der vil forklarer mig det godt og grunddigt.


jeg tager udgangspunkt i denne graf.
Vedhæftet fil: image.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2016 af georgehansen (Slettet)

du kan se at hældningskoefficient er negativ, da grafen er aftagende. derefter skal du finde skæringen ved y-aksen. Når du har de to tal så er det ligeud ad landevejen!


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. oktober 2016 af Soeffi

#0. Det er en ret linje. Ligningen er y = a·x + b, hvor a er hældningen, og b er skæringen med y-aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. oktober 2016 af georgehansen (Slettet)

Ud fra det jeg kan se så skærer den cirka ved 3 op ad y-aksen og har -2 i hældningen. jeg aflæser hældningen ved at gå 1 ud af x-aksen, indtil jeg rammer linjen. 

din ligning kommer til at hedde 

f(x)=-2x+3


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. oktober 2016 af StoreNord

a=\frac{\Delta y}{\Delta x}=\frac{-3}{1,5}=-2


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. oktober 2016 af Jenskristiann (Slettet)

For at forklare det simpelt og mest børnevenligt:
Du starter med at kende den lineære funktion, som hedder:
y = a*x + b
Her er a hældningskoefficienten (altså hvor mange gange man går op/eller ned, når man går 1 til højre i koordinatsystemet).
b er skæringen med y-aksen (den akse der står lodret).
Du kan se, at hvert tern i dit koordinatsystem tæller for "1". Linjen (kaldet grafen) skærer y-aksen (den lodrette akse) i 3. Man siger altså, at grafen skærer 3 på y-aksen (dette vil sige, at b = 3).
Du tæller nu, hvor mange gange linjen går ned, når du går ét tern til højre. Her kan du se, at linjen går én ud til højre og to ned (da linjen går én ud og to ned, er a = -2).

Dette vil altså sige, at din lineære funktion kommer til at hedde:
y = 3*x-2


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. oktober 2016 af JulieW99

Korrektur til #5

Funktionen hedder f(x)=-2x+3

- - -

Vh Julie


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. oktober 2016 af Jenskristiann (Slettet)

#6
Korrekt!
Tak for rettelse :-)

Skriv et svar til: Hvordan aflæser man på en graf?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.