Matematik

Tangents hældningkoefficient

30. oktober 2016 af Sidselerblank (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er givet ved:

f(x) = -x3 + 3x2 + x + 4

Grafen for f har netop én tangent t med hældningskoefficient 4.

Bestem førstekoordinaten til røringspunktet for t.

Kan det passe at førstekoordinaten er (4, -8)?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2016 af AMelev

Nej - du har angivet et helt koordinatsæt - der er kun bedt om 1.koordinaten.

Røringspunktet for tangenten kaldes normalt (x0,f(x0)). 1.koordinaten er altså x0. Du ved, at tangentens hældning er f '(x0), så f '(x0) = 4.

1) Bestem f '(x), indsæt x0 og løs ligningen f '(x0) = 4.


Svar #2
30. oktober 2016 af Sidselerblank (Slettet)

Hvad er x0?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2016 af AMelev

Hvad mener du? Det er røringspunktets (ukendte) 1.koordinat, som du skal bestemme, som anvist ovenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2016 af AskTheAfghan

#2     Det vil sige, at du (ombytter x til x0, og så) skal (du) løse ligningen f '(x0) = 4 mht. x0.

Her er f '(x) = -3x2 + 6x + 1    (hvorfor?).


Svar #5
01. november 2016 af Sidselerblank (Slettet)

Men hvordan skal man finde x0, når man ikke kender andet end hældningen på 4? Skal man så selv vælge et tilfældigt førstekoordinat på grafen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2016 af AMelev

- bestem f '(x) = ......

indsæt x0 på x's plads i f '(x)          f '(x0) = ......

- løs ligningen f '(x0) = 4 ⇔ x0 = .....


Skriv et svar til: Tangents hældningkoefficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.