Matematik

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f(x) i punktet p:

02. november 2016 af duvedik (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg sidder med en aflevering som skal afleveres meget snart og skal have hjælpe til at besteme en ligning for tangenten til grafen for f(x) i punktet p:

a) f(x)= 3x3-6, P(2,18) Denne opgave har jeg lavet med mellemregninger og fik facit til 36x-54, hvilket er korrekt

b) f(x) = \sqrt{}x + x, P (4,6)

c) f(x) = 5x + 1/x, P(2,(f2))

d) f(x) = 3x2-1/x, P(1,(f1))

Opgave b,c og d kan jeg slet ikke finde ud af.. Har virkelig prøvet mig frem, men mine mellemregninger er forkerte, nogle som kan hjælpe med at lave dem? Det vil betyde en del.. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2016 af mathon

a)
          f(x)=3x^3 -6

          f{\, }'(x)=9x^2

          f{\, }'(2)=9\cdot 2^2=36

tangentligning i (2,18)

                             y=36\cdot (x-2)+18


Svar #2
02. november 2016 af duvedik (Slettet)

Hej Mathon 

Jeg skal lave opgave b,c og d som jeg slet ikke kan finde ud af... Kan du hjælpe med det?

Har selv lavet opgave a og kommet frem til samme korrekte facit og mellemregning


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. november 2016 af mathon

b)


          f(x)=\sqrt{x}+x \; \; \; \; \; x\geq 0

          f{\, }'(x)=\frac{1}{2\sqrt{x}}+1\; \; \; \; \; x> 0

          f{\, }'(2)=\frac{1}{2\sqrt{4}}+1=\frac{1}{4}+\frac{4}{4}=\frac{5}{4}

tangentligning i (4,6)

                             y=\frac{5}{4}\cdot (x-4)+6

        


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. november 2016 af peter lind

c) find f'(x), find f(2) og f'(2)  Tangentens ligning er så y = f'(2)(x-2)+f(2)

d) find f'(x), find f(1) og f'(1)  Tangentens ligning er så y = f'(1)(x-1)+f(1)


Svar #5
03. november 2016 af duvedik (Slettet)

Min mellemregninger er stadige forkerte... Øv man.. Har knoklet i flere timer nu, nogen som kan vise hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2016 af mathon

c)


          f(x)=5x+\tfrac{1}{x}\; \; \; \; \; x\neq 0

          f(2)=5\cdot 2+\tfrac{1}{2}=\tfrac{21}{2}

          f{\, }'(x)=5-\tfrac{1}{x^2}

          f{\, }'(2)=5-\tfrac{1}{2^2}=\tfrac{19}{4}

tangentligning i \left ( 2,\tfrac{21}{2} \right )

                             y=\tfrac{19}{4}\cdot (x-2)+\tfrac{21}{2}

                             y=\tfrac{19}{4} x+1

                             y=4{,}75 x+1

      


Skriv et svar til: Bestem en ligning for tangenten til grafen for f(x) i punktet p:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.