Matematik

Forkortelse af tre vilkårlige tal

09. november 2016 af Hephephep (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg støder ofte ind i det problem, at jeg har tre eller flere store tal med en fælles faktor, hvor tallene er for store til at man kan gennemskue faktoren. Er der en nem måde at reducere tre tal på?

For eksempel: 

544, 1836 og -1296 - Hvordan ville i reducere de tre tal mindst muligt? (i dette tilfælde ved jeg allerede den mindste faktor er 4, (136, 459 og -324), men hvordan finder man lettest frem til det uden at sjusse sig frem?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2016 af mathon

opløs i primfaktorer:

\begin{matrix} 544=2^5\cdot 17\\ \, \, \, \, \, \, \, \, \, 1836=2^2\cdot 3^3\cdot 17 \\ 1296=2^4\cdot 3^4 \end{matrix}        største fælles faktor er  2^2


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2016 af Eksperimentalfysikeren

En anden metod er er at finde største fælles faktor for to af tallene og så finde største fælles faktor for den fundne værdi og det tredie tal.

Algoritmen til at finde største fælles faktor fo tallene A og B, hvor A<B er:

B divideres med A og resten kaldes C. Hvis C=0, er A største fælles faktor. Ellers gentages med A divideret med C osv til største fælles faktor er fundet. Detvil ofte være hurtigere end at finde primtalsopløsningen.

Eksemplet: 1836/1296 giver 1 rest 540. 1296/540 giver 2 rest 216. 540/216 giver 2 rest 108. 216/108 giver 2 rest 0, så største fælles faktor for 1836 og 1296 er 108.

544/108 giver 5 rest 4. 108/4 giver 27 rest 0, så 4 er største fælles faktor.


Skriv et svar til: Forkortelse af tre vilkårlige tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.