Matematik

Hjælp til indekstal

14. november 2016 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej 

På vedhæftet billede har beregnet opgave a, 

Indekstal 1998: 100

Indekstal 2003: 117

Men, hvordan kan jeg beregne opgave b? Er der en formel, som jeg kan bruge?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2016 af PeterValberg

Se video nr. 6 på denne videoliste [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
14. november 2016 af annahansen2 (Slettet)

#1 

Jeg har set videoen, men jeg forstår ikke, hvordan jeg kan beregne husprisen, når der kun er oplyst indekstal.?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#2

Indekstal er beregninger, der viser de procentvise ændringer i en årrække. Med andre ord er indekstal altså en omregning af de absolutte tal til procenttal.


Svar #4
14. november 2016 af annahansen2 (Slettet)

Er der en formel, som jeg kan bruge? til at regne indekstallene til procent?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2016 af ShadowFang (Slettet)

#4

Indeks1995 = 100 % = 1.

Når der så fx står, at Indeks2003 = 173,3, må det svare til 173, 3 %. Eller 73,3 % mere ift. basis.


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. november 2016 af Capion1

# 0
                  Stil hele opgaven op med de relevante tal.
                                                1998                              2003
Månedsløn    indeks                100                             x = 116,5  idet 100/22066 = x/25708
                      månedsløn      22066                            25708
Huspris          indeks               134,4                            173,3
                     *indekskorrigeret    134,4·100/134,4 = 100      173,3·100/134,4  = 128,9
___________
* indeks-forholdene forandres ikke ved at gange med samme tal hele vejen hen.
Sammenlign nu de to, med gult markerede, tal.


Svar #7
15. november 2016 af annahansen2 (Slettet)

#6 Tak for din forklaring, men jeg forstår ikke, hvorfor indekstallet for 2003 ændrer sig. 

Altså man kan aflæse på skemaet at indeks for 2003 er 173,3. 

Er det fordi at vi sætter basisåret til at være 1998 og får så et nyt indekstal for 2003?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. november 2016 af Capion1

# 7
Er det fordi at vi sætter basisåret til at være 1998 og får så et nyt indekstal for 2003? - Ja.
Alle årstallene kan korrigeres til basisår, når man ganger indeks med samme tal hele vejen igennem.
Hvis man tjente 100 kr i 1998, ville man i 2003 tjene 116,50 kr (for det samme arbejde)
Hvis et hus var 100 kr værd i 1998, ville det samme hus i 2003 være 128,90 kr værd.


Skriv et svar til: Hjælp til indekstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.