Matematik

andengradspolynomium og bestem forskrift (2)

16. november 2016 af Margna (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg har problemer med at regne denne opgave ud. (Jeg har lagt den ud før, men den hjælp jeg fik, hjalp ikke rigtig mig, men takker for forsøget) 

Jeg vil virkelig sætte pris på en hjælpende hånd med denne opgave, som jeg har vedhæftet. Synes simpelthen det er så svært :(

Vedhæftet fil: RenderedImage-3.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
16. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

Hvad er du selv kommet frem til i forhold til den hjælp, du har modtaget? 

Det er ofte en god ide at have lidt tålmodighed og holde sig til en enkelt tråd i fremtiden. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. november 2016 af StoreNord

--


Svar #3
16. november 2016 af Margna (Slettet)

Jeg forstår slet ikke hvordan man skal starte, jeg prøvede at sætte f(2.5) og f(0.1), men synes det virker forkert. 


Svar #4
16. november 2016 af Margna (Slettet)

Okay Tangentens ligning f´(x)=-2, hvad så nu? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. november 2016 af StoreNord

Kan du differentiere            ax2+bx+c     ?

Indsæt så  x=0 i f'(x)  og sæt det lig med   -2.


Brugbart svar (3)

Svar #6
16. november 2016 af MatHFlærer

Vi ved at y=-2x+1, vi ved at f(x)=ax^2+bx+c. Vi må da have:

f(0)=1

f(2)=5

f'(0)=-2, dvs.

a*0^2+b*0+c=1 <=> c=1 [I]

a*2^2+b*2+c=5 [II]

2*a*0+b=-2 <=> b=-2 [III]

Da vi kender både b og c, kan vi indsætte det i ligningen [II], dvs.

a*2^2+(-2)*2+1=5 <=> a=2, dvs. vi har:

a=2, b=-2 og c=1 dvs. forskriften er

f(x)=2x^2-2x+1

Spørgsmål? Uddyber gerne!


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. november 2016 af Liselotteeee (Slettet)

TUSIND TAAAAAAK!! omg du har redet min dag!!


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. november 2016 af MatHFlærer

#7 forklar hvad jeg gør. 


Svar #9
16. november 2016 af Margna (Slettet)

Mange tusind tak for hjælpen, forstår det meget bedre nu :) 


Brugbart svar (1)

Svar #10
16. november 2016 af MatHFlærer

#9 forklar det jeg gør! I skal kunne forstå det....


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. november 2016 af MatHFlærer

Hvem ved om jeg har lavet en "med vilje-fejl"?


Brugbart svar (1)

Svar #12
16. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

Jeg tror, du misforstår, hvad det følgende egenligt betyder: B(2,5). 

B(2,5) betyder, at punktet B har x-koordinaten 2 og y-koordinaten 5. Det angiver altså ikke et kommatal. 

Du har altså her noget, du kan bruge til at bestemme de forskellige koefficienter, der indgår i et andengradspolynomium, fordi grafen netop skal gå igennem dette punkt. Der gælder altså:

5 = a · 22 + b · 2 + c

Ud fra dine oplysninger, på billedet, kan du opstille 3 af disse ligninger, hvorefter dit CAS-værktøj kan give dig værdierne for koefficienterne a, b og c. Du kan også selv beregne dem. 


Brugbart svar (1)

Svar #13
16. november 2016 af Liselotteeee (Slettet)

Vi kende de følgende ting du skriver, derfor ved vi også at f (0) = 1 da vores kordinatpunkt hedder (0,1) dette gør vi også med de resten af 2.

Vi indsætter så x-værdierne ind på foreskriftens plads og finder facit.

da vi nu både kender a,b og c indsætter vi det så i ligningen. Hvor vi efterrfølgende har a = 2 b= -2 og c= 1

Dette indsætter vi så foreskriften og wupti så har vi vores foreskrift, da vi vores a,b og c- værdier.


Svar #14
16. november 2016 af Margna (Slettet)

Jeg har faktisk et spørgsmål, hvorfor er det man bruger f(0) eller f(2) hvad er det man får ud af det?


Brugbart svar (1)

Svar #15
16. november 2016 af MatHFlærer

1) hvilke følgende ting? Specificer. Hvad er "også med de resten af 2."?

2) Hvilken forskrift? 

3) Kender vi alle sammen på een gang?

4) Og hvordan ser funktionen ud?

Det er en meget tynd forklaring du har lavet.


Brugbart svar (1)

Svar #16
16. november 2016 af MatHFlærer

#14 du bruger begge.

Du anvender dem til at lave et ligningssystem hvoraf du isolerer de kendte variable. Egentlig kan man bare anvende B=(2,5) fordi du kender jo c alligvel og b-værdien kan du finde ved at kende den afledede f'(0)=-2, dvs 2*a*0+b=-2


Brugbart svar (1)

Svar #17
16. november 2016 af StoreNord

#14

Fordi du kender y-værdien for disse x-værdier, kan du lave ligninger:

f(x) = ax2+bxc giver dig                    f(2)=                  a*22+b=-2

og                                                       f(0)=                 a*02+0*b+c=1

og                                                       f'(0)=                 2*a*0+b=-2   

Med disse ligninger kan du finde  a, b og c.


Skriv et svar til: andengradspolynomium og bestem forskrift (2)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.