Matematik

Fraktilfunktionen/Sansynlighedsregning

16. december 2016 af Rossa - Niveau: Universitet/Videregående

Hej til Jer.

Jeg har en opgave, som har næsten ingen clue om hvordan jeg kan tacle.

Opgaven lyder:

Bestem fordelingsfunktionen G for Y og bestem derefter den inverse funktion G-1 (fraktilfunktionen).

Her har bestemt   fordelingsfunktionen G som:

$$G(y) = \left\{ \begin{array}{ll} \frac{1}{2} & \quad 0 <y \leq 1 \\ \frac{y^2-1}{2*y^2} & \quad y > 1 \\ 0 & \quad ellers\\ \end{array} \right. $$

Vil nogen venligst derude hjælpe mig med at forstå opgaven?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2016 af Therk

Lad os antage at den inverse eksisterer. Så kan du finde den ved at løse for y i ligningen

G(y) = x

Den funktion du har fundet kan dog ikke være en fordelingsfunktion, da den ikke er monotont voksende. Den er heller ikke højre-kontinuert og derfor ikke cádlág, som også er en nødvendig egenskab.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2016 af Therk

En fordelingsfunktion skal opfylde følgende fire egenskaber:

1. Funktionen er cádlág (højre kontinuert, grænseværdi fra venstre)
2. Funktionen er monotont voksende
3. \lim_{y\to -\infty}G(y) = 0
4. \lim_{y\to \infty}G(y) = 1

1,2 og 4 er ikke overholdt! Måske er din funktion en tæthedsfunktion? Men for sådan en uden øvre grænse må der nødvendigvis gælde at \lim_{y\to \infty}g(y) = 0, ellers bliver integralet uendeligt (for din er G(y) \sim 1/2 for y\to \infty).


Skriv et svar til: Fraktilfunktionen/Sansynlighedsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.