Fysik

Bevægelse i to dimensioner

21. januar 2017 af DeepOcean - Niveau: B-niveau

hej ..nogle ide til den fine fysik opgave??
En boremaskine med en masse masse på 3kg glider ned fra et tag og har en sluthastighed på 5m/s . Taget har en hældning på 30 ° . Der er 20m op til tagfoden det sted, hvor boremaskinen falder ud over kanten.
 

Hvor langt ude fra husmuren/tagfoden lander boremaskinen?

Beregn hastigheden i  x - og y -retningen ved tagfoden?

er der nogle den kan hjælpe lidt ??


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2017 af mathon

tegn det og indse

                                   v_{horisontal}=\left (5\; \tfrac{m}{s} \right )\cdot \cos(30^\circ)

og bevægelsestiden = faldtiden
er:
                                   t=\sqrt{\frac{20\; m}{\tfrac{1}{2}\cdot \left ( 9{,}82\; \tfrac{m}{s^2} \right )}}


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. januar 2017 af mathon

korrektion:

tegn det og indse

                                   v_{horisontal}=\left (5\; \tfrac{m}{s} \right )\cdot \cos(30^\circ)=2{,}5\sqrt{3}\; \tfrac{m}{s}

                                    v_{vertikal}=g\cdot t+\left (5\; \tfrac{m}{s} \right )\cdot \cos(60^\circ)=g\cdot t+2{,}5\sqrt{3}\; \tfrac{m}{s}

                                    s_{vertikal}=20\; m=\tfrac{1}{2}\cdot g\cdot t^2+\left (2{,}5\sqrt{3}\; \tfrac{m}{s} \right )\cdot t\; \; \; \; \; \; \; \; \; t>0

                                    t=1{,}78\; s

                                    s_{hor\! isontal}=\left (2{,}5\; \tfrac{m}{s} \right )\cdot \left (1{,}78\; s \right )=4{,}45\; m

                       


                    


Svar #3
21. januar 2017 af DeepOcean

Hvor langt ude fra husmuren/tagfoden lander boremaskinen?

facitlist : 0,95m

Beregn hastigheden i x x - og y y -retningen ved tagfoden?
facitlist : v0x = 4,3 m/s og v0y = 2,5 m/s 

Beregn hastigheden i x x - og y y -retningen på nedslagstidspunktet?

facitlist : vx = 4,3 m/s    vy = 24,4 m/s 

Beregn farten på nedslagstidspunktet?
facitlist : v = 24,8 m/s
Beregn den energi, boremaskinen har på nedslagstidspunktet?
facitlist  :E kin = 924 j
Hvor lang tid går der, før boremaskinen rammer jorden (inden nedslagstidspunktet)?

facitlist  = T = 2,2 S

Jeg kan ikke se at din løsning giver resultet som i facitliste ??


Svar #4
21. januar 2017 af DeepOcean

eller måske facitlist er forkert???


Svar #5
21. januar 2017 af DeepOcean

jeg har det svært med et tegn den ,har du muligheden for at hjælpe med en tegning ! Tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. januar 2017 af hesch (Slettet)

( vx , vy )tagfod = 5m/s * ( cos(30) , sin(30) ) = ( 4,33 , 2,5 ) m/s

( vx )nedslag er uændret.

( sy ) = 20m = ( vy )tagfod * t + ½g*t2  →   t = 1,780 s

( vy )nedslag =  ( vy )tagfod + g*t = 19.98 m/s ! !

Jeg forstår ikke facitlistens faldtid på 2,2 s og 24,8 m/s, for faldhastighedens middelværdi mellem tagfod og murfod må da være:

( vy )middel = ( 24,8 + 2,5 ) m/s / 2 = 13,65 m/s      ( konstant acceleration )

og hermed en faldlængde, sy = 13,65 m/s * 2,2 s = 30 m     ( ≠ 20 m )


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. januar 2017 af hesch (Slettet)

#6, PS:  Det kan være at opgavestilleren er "kommet til" at indsætte de 30º som faldlængden 30m i sin ligning, eller alternativt at du har skrevet opgaven forkert af, for med 20m  30m passer det.


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. januar 2017 af hesch (Slettet)

##6,7: Rettelse:

( vy )middel = ( 24,4 + 2,5 ) m/s / 2 = 13,45 m/s      ( konstant acceleration )

og hermed en faldlængde, sy = 13,45 m/s * 2,2 s = 29,6 m     ( ≠ 20 m )


Svar #9
21. januar 2017 af DeepOcean

Hvordan har du regne t til 1.78 s .jeg kan se at den 2 grads ligning med t ubekendt
Men kan du skrive mellem regninger Tak
Hvad med først opgave? Har du noget ide?

Brugbart svar (1)

Svar #10
21. januar 2017 af hesch (Slettet)

20m = ( vy )tagfod * t + ½g*t2  →  

½*9,82*t2 + 2,5*t - 20 = 0     →         ( Tænd lommeregneren og find rødder )

t = 1,780   ∨   t = -2,289          ( t kan ikke være negativ )

1. opgave:

Du kender ( vx )tagfod = 4,33 m/s.   Gang med t = 1,780 s


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. januar 2017 af hesch (Slettet)

Vedhæftet en simulation:

Nå, ikke, vent.


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. januar 2017 af hesch (Slettet)

Vedhæftet en simulation.

Vedhæftet fil:brmask.pdf

Svar #13
22. januar 2017 af DeepOcean

hej igen og tak for anden grads ligning løsning..

men 1. opgave der giver 7,7 og det står i facitlist 0,95 m ?? så må der være facitlist er forkert..

vedr.

( sy ) = 20m = ( vy )tagfod * t + ½g*t2  →   t = 1,780 s

jeg har kigget i bogen og jeg kan se at du har fjerne en minus foran 1/2 g *t^2 og du har også fjerne Sinus vinkel som er ganges i vy tagfod fra formel ,,har du en god grund for det ? 

( vy )nedslag =  ( vy )tagfod + g*t = 19.98 m/s ! !

her også du har fjerne minus foran g* t og også har du fjerne sinus vinkel fra gang i vy tagfod

har du en god grund for det ?

hvad med opgave:

Hvor lang tid går der, før boremaskinen rammer jorden (inden nedslagstidspunktet)?

jeg kan ikke se at du have noget løsning for det ?

En god simulation tak for det

Tak for din tålmodighed


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. januar 2017 af hesch (Slettet)

Disse +/-  afhænger af ens vedtagne fortegnsregning. Hvad er postitiv opad / positiv nedad.  Det er der såmænd ikke noget besynderligt i, bogen kan gøre som den vil, der er frit valg, blot resultatet bliver korrekt.

Jeg har beregnet at faldtiden fra tagfod til murfod andrager 1,780 s. Jeg ved ikke om opgaven har ment en anden tid ( fra tagryg til murfod ), for opgavens spørgsmål er diffust. ( Dunk opgavestilleren oven i hovedet ).


Svar #15
22. januar 2017 af DeepOcean

Ok tak for din løsning har hjulpet mig meget
Og nu ved jeg mere om +og - Tak for det

Brugbart svar (0)

Svar #16
23. januar 2017 af Eksperimentalfysikeren

Et tip til hvordan du hurtigt kan se, at der er noget galt med facitlisten:

Se på det frie fald med tyngdeacceleration 10m/s2. Nogle få værdisæt er nyttige:

t     s      v

1    5     10

2  20      20

3  45      30

4  80      40

Du kan se, at faldtiden for de 20 m er ca 2 sekunder. Med en lille starthastighed bliver faldtiden lidt mindre. Når den vandrette hastighed er omkring 4m/s, vil afstanden fra muren til nedslagsstedet være ca 4m/s * 2s = 8m, hvilket er i klar modstrid med facitlisten, men stemmer fint med heschs resultater.


Svar #17
23. januar 2017 af DeepOcean

Tak for jeres input ,,har hjælpe mig med at gøre videre


Skriv et svar til: Bevægelse i to dimensioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.