Fysik

Arbsoptionsspektrum

02. februar 2017 af Lyseslukker (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :-)

Hvordan kan det være at det kun er elektroner ved grundtilstanden, der kan arbsobere fotoner på jorden og hvorfor gælder det ikke fx på saturn? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2017 af peter lind

Det har du misforstået. Det er ikke kun elektroner i grundtilstanden, der kan absorbere fotoner. Du har sandsynligvis forvekslet det med at den mest sandsynlige tilstand er grundtilstanden 


Svar #2
02. februar 2017 af Lyseslukker (Slettet)

Hvorfor er det mest sandsynligt?

Brugbart svar (1)

Svar #3
02. februar 2017 af peter lind

Fordi der skal tilføres energi for at få den ud af grundtilstanden. Hvis den er i en højere energi end grundtilstanden vil den være tilbøjelig til at at falde ned til en tilstand med lavere energi


Svar #4
02. februar 2017 af Lyseslukker (Slettet)

Er grundtilstanden ikke n=1 eller er det elektronens oprindelige skalnummer?

Brugbart svar (1)

Svar #5
02. februar 2017 af peter lind

Kun hvis det er et brintatom eller heliumatom. Hvis der er flere elektroner kan de ikke alle være i tilstanden n=1


Svar #6
02. februar 2017 af Lyseslukker (Slettet)

Grundtilstanden er n=1, ikk?

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. februar 2017 af peter lind

ikke nødvendigvis


Svar #8
02. februar 2017 af Lyseslukker (Slettet)

Hvad er definitionen på grundtilstanden?

Brugbart svar (1)

Svar #9
02. februar 2017 af peter lind

det er den laveste energitilstand af atomet


Svar #10
02. februar 2017 af Lyseslukker (Slettet)

Hvorfor er grundtilstanden så ikke altid n=1?

Brugbart svar (1)

Svar #11
02. februar 2017 af Eksperimentalfysikeren

Nogle af de først kendte absorptionslinier er faktisk ikke fra grundtilsatnden. De fire synlige linier i Balmerserien fra brint findes som absorptionslinier i solspektret.

Når atomer overlades til sig selv, vil de henfalde til grundtilstanden. Der skal ret store energimængder til at få mange atomer op i højere tilstande. Derfor ser man normalt ikke absorption med udgangspunkt i en højere tilstand. Det forekommer, men er normalt et meget svagt fænomen, der drukner i mængden. På solen er der så varmt, at den betragtelig mængde af atomerne er i højere tilstande. Desuden kommer lyset igennem så tykke lag af brint, at absorptionen bliver målelig.


Brugbart svar (1)

Svar #12
02. februar 2017 af peter lind

Grundtilstanden for brint er en elektron i energitilstanden n= 1

Grundtilstanden for helium er 2 elektroner i energitilstanden n= 1

Grundtilstanden for lithium er  2 elektroner i energitilstanden n= 1 og en i tilstanden n=2

Grundtilstanden for berylium er  2 elektroner i energitilstanden n= 1 og to i tilstanden n=2

o.s.v.


Svar #13
02. februar 2017 af Lyseslukker (Slettet)

Det giver faktisk god mening :-) Tak for hjælpen Peter lind og Eksperimentalfysikeren


Skriv et svar til: Arbsoptionsspektrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.