Kemi

Hjælp til titreringsopgave

12. februar 2017 af Sammi5665 (Slettet) - Niveau: B-niveau


Etiketten er faldet af et kemikalieglas, som vides at indeholde et rent hydrat af natriumcarbo-nat. Stoffet analyseres derfor ved titrering med saltsyre med henblik på en bestemmelse afvandindholdet, idet 304,6 mg af stoffet forbruger 21,17 ml 0,1004 M saltsyre:
 CO3
2–  +  2H+  →  CO2  +  H2O
    a) Beregn stoffets molvægt på grundlag af carbonatanalysen.    

    b) Hvor mange mol krystalvand indeholder stoffet per mol?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2017 af mathon

      n(HCl)=\left (0{,}02117\; L \right )\cdot \left ( 0{,}1004\; \tfrac{mol}{L} \right )=0{,}002125\; mol  

     0{,}002125\; mol\; HCl\not\equiv \tfrac{1}{2}\cdot \left ( 0{,}002125\; mol\;Na_2CO_3*xH_2O\right )=0{,}001063\; mol
            

a)
             M(Na_2CO_3*xH_2O)=\frac{0{,}3046\; g}{0{,}002125\; mol}=286{,}619\; \tfrac{g}{mol}

b)
             M(Na_2CO_3)=\frac{0{,}3046\; g}{0{,}002125\; mol}=           -     \underline{105{,}989\; \tfrac{g}{mol}}

             m(H_2O)                                                                 180{,}63\; \tfrac{g}{mol}
             antal mol krystalvand pr. mol     
                                                             x=\frac{180{,}63\; \tfrac{g}{mol}}{18{,}015\; \tfrac{g}{mol}}\approx 10
                                                     


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. februar 2017 af seltzer

Jeg kan ikke helt følge din fremgangsmåde i b), mathon.

Kan du uddybe? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2017 af mathon


 

b)
       korrigeret:
             M(Na_2CO_3*xH_2O)=\frac{0{,}3046\; g}{0{,}002125\; mol}=286{,}619\; \tfrac{g}{mol}

             M(Na_2CO_3)=                                        -     \underline{105{,}989\; \tfrac{g}{mol}}
             m(H_2O)                                                            180{,}63\; \tfrac{g}{mol}
             antal mol krystalvand pr. mol     
                                                             x=\frac{180{,}63\; \tfrac{g}{mol}}{18{,}015\; \tfrac{g}{mol}}\approx 10
                                                     


       M(H_2O)=18,015\; \tfrac{g}{mol}


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. februar 2017 af seltzer

Kan ikke helt følge dine udregninger...

Hvor får du tallet 180,63 g/mol fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. februar 2017 af mathon

…simpel subraktion.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. februar 2017 af mathon

…simpel subtraktion.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2018 af FredeHogild (Slettet)

Mathon, er der mulighed for at du kan uddybe hvorfor du i til #1 a, * resultatet med 2?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. september 2018 af mathon

korrigeret og nyopstillet:

                 \small \begin{array}{lccccl} n(HCl)&=&\left (0{,}02117\; L \right )\cdot \left ( 0{,}1004\; \tfrac{mol}{L} \right )&=&0{,}002125\; mol\\ \small n(Na_2CO_3*xH_2O)&=&\tfrac{1}{2}\cdot \left (0.002125\; mol \right )&=&0{,}001063\; mol\\ M(Na_2CO_3*xH_2O)&=&\frac{0.3046\; g}{0{,}001063\; mol}&=&286.548\; \tfrac{g}{mol}\\ m(H_2O)&=&286.548\; g-105.988\; g&=&180.56\; g\\ \textup{antal }H_2O\textup{-molekyler}&=&\frac{180.56\; g}{18.015\; \frac{g}{molek}}&=&10\textup{ molekyler} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. september 2018 af mathon

                \small M(Na_2CO_3 \; anhydrat)=105.988\; \tfrac{g}{mol}


Skriv et svar til: Hjælp til titreringsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.