Kemi
Reaktionshastighed
Hej jeg sidder og skal have lavet en kemi aflevering og er næsten færdig, mangler bare lige det sidste og er helt blank... Opgaverne ses neden under. Tak på forhånd :)
Opgave 58.4
Hvordan kan man i princippet måle has- tigheden af følgende reaktioner?
a) Dibrom adderer til ethen.
b) Ethylethanoat hydrolyseres i basisk op- løsning.
c) Methanol dannes af carbonmonoxid og vanddamp
d) Iodationer reduceres til iodidioner af sulfitioner.
Opgave 58.6
a) Opskriv reaktionsskemaet for reaktio-nen mellem saltsyre og calciumcarbonat
b) Tegn en graf, der viser volumenet af den dannede gas som funktion af tiden.
c) Forklar kurvens udseende.
d) Hvor er reaktionshastigheden størst
Svar #1
02. marts 2017 af Heptan
Opgave 58.4
Prøv at skrive reaktionerne op. Hvis de alle er i forholdet 1:1, så kan man måle ændringen i koncentrationen af produktet som funktion af tiden, eller ændringen i koncentrationen af reaktanten som funktion af tiden (med modsat fortegn).
Fx for den simple teoretiske reaktion med reaktant R og produkt P med reaktionsskemaet:
R → P
For produkt P og reaktant R gælder altså reaktionshastighederne
![v=\frac{\textup{d}[P]}{\textup{d}t}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/AZYOdvxgWO7GcWoRqAMVIg==.gif)
![v=-\frac{\textup{d}[R]}{\textup{d}t}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/aiFw862UzmCzPoHp2jQUiA==.gif)
Hvis der er koefficienter skal man tage hensyn til det. Fx for reaktionen
r R → p P
![v=\frac{1}{p}\frac{\textup{d}[P]}{\textup{d}t}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/_9J8Ig4-C80QZJ4WgyfGSQ==.gif)
![v=-\frac{1}{r}\frac{\textup{d}[R]}{\textup{d}t}](https://media.studieportalen.dk/images/equations/Io1o1DNEhOqScFw-USx_wg==.gif)
Det er vigtigt at den reaktion man bruger er det hastighedsbestemmende trin, hvis man gerne vil måle på reaktanten. Hvis du er i tvivl kan man altid måle på produktet i stedet.
Svar #2
02. marts 2017 af Heptan
Opgave 58.6
a) Opskriv reaktionsskemaet for reaktio-nen mellem saltsyre og calciumcarbonat
Hint: Der dannes CaCl2 (aq), H2O(l) og CO2 (g).
b) og c)
Dette afhænger af om reaktionen er af 0. orden, 1. orden, 2. orden eller en helt anden orden.
d) Hvor er reaktionshastigheden størst
I starten.
Skriv et svar til: Reaktionshastighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
