Matematik

forskydning af parabler

04. marts 2017 af NiklasLarsenMolbjerg - Niveau: B-niveau

Hej alle

Jeg har virkelig brug for hjælp til følgende opgaver: (vedhæftet)

Jeg skal gøre det på følgende måde, men jeg kan ikke finde logikken i det

Man parallelforskyder i y´s retning med y0 ved at:

lægge y0 til: f(x)+y0

Man parallelforskyder i x´s retning med x0 ved at:

indsætte (x-x0) alle steder i forskriften på x´s plads: f(x-x0)

Håber at I kan hjælpe:


Svar #1
04. marts 2017 af NiklasLarsenMolbjerg

opgaven er her

Vedhæftet fil:Capture.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. marts 2017 af mathon

a)

          y=2x^2-13x+15


Svar #3
04. marts 2017 af NiklasLarsenMolbjerg

hey mathon. jeg tror jeg har fanget metoden en lille smule. men hvad giver b´eren


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. marts 2017 af mathon

b)
          y=-3x^2-19x-26


Svar #5
04. marts 2017 af NiklasLarsenMolbjerg

hvordan gør du. kan du give mig dine udregninger, sådan at jeg kan se det


Svar #6
04. marts 2017 af NiklasLarsenMolbjerg

mathon, er du ikke sød at skrive din udregning for b´eren. sådan at jeg kan se, hvordan det gøres


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. marts 2017 af StoreNord

d)    f2(x) = 5(x-2)2 -4(x-2)+9

                = 5x2-20x+20-4x+8+9

                = 5x2-24x+37


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. marts 2017 af StoreNord

Se vedhæftede

https://www.studieportalen.dk/Forums/ShowFile.aspx?id=1741864


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. marts 2017 af mathon

b)

          y-(-1)=-3(x-(-3))^2-(x-(-3))+5

          y=-3(x^2+6x+9)-x-3+5-1

          y=-3x^2-18x-27-x+1

          y=-3x^2-19x-26

          


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. marts 2017 af StoreNord

Angående #7

            Jeg har måske tolket "parallelforskyd minus 2 i x-aksens retning" forkert.

            Eller måske har jeg netop tolket det, som det var ment; bare forkert formuleret.   :)


Svar #11
04. marts 2017 af NiklasLarsenMolbjerg

StoreNord #10

det er i orden, men jeg kan godt stole på det du har lavet i #7 eller hvad...


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. marts 2017 af StoreNord

Det en jo netop dèt jeg kom i tvivl om.

En sinuskurve siges at komme glidende ude fra højre. Hvis den er forsinket, er der tale om en negativ forskydning for eksempel på -3.

Men "x-aksens retning" kan man tolket som bort fra 0, og en forskydning  på -3 kunne jo godt menes at betyde en mindre x-værdi i skæringen med x-aksen.


Svar #13
04. marts 2017 af NiklasLarsenMolbjerg

StoreNord.

Jeg har nu siddet og kæmpet med c´eren, men mit resultat er meget underligt. derfor vil jeg høre om du kunne lave, sådan at jeg kan se hvordan det gøres og derved lære noget ved det


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. marts 2017 af StoreNord

-(x-9)2+3-7=

-(x2+92-18x)+3-7=

-x2+18x-85


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. marts 2017 af StoreNord

Jeg har svaret forkert et par gange, og din a) var vist heller ikke rigtig.

Derfor tillader jeg mig at sende dig den helt rigtige løsning. Se vedhæftede.

De fuldt optrukne grafer er de nye grafer efter forskydningerne. De rette linjer er de baner grafernes toppunkt følger.


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. marts 2017 af SuneChr

# 0
Lad der være givet en vilkårlig reel funktion  f (x)  og en vektor (p ; q) .
Lader vi grafen for  f (x) parallelforskyde efter vektoren (p ; q) og kalder funktionen f1
vil ethvert punkt (x0 ; y0) for f (x) afbildes i (x0 + p ; y0 + q) for f1
f1 vil da få forskriften
f1 (x) - q = f (x - p)
Har vi f.eks.  f (x) = ax2 + bx + c  og parallelforskyder parablen efter (p ; q) fås funktionen
f1 (x) - q = a(x - p)2 + b(x - p) + c   ⇔  f(x)  =  ax2 + (b - 2ap)x + (ap2 - bp + q + c)
Man ser, at koefficienten til x2 beholdes. Koefficienten til x og konstantleddet forandres, som det ses.   
  


Skriv et svar til: forskydning af parabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.