Kemi

Pufferopløsninger

05. marts 2017 af Bette02 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har pufferopløsninger noget med ligevægtsloven at gøre? Eller hvad er det der gør at ændringen i pH forbliver så lille? Synes ikke det er så tydeligt forklaret nogen steder. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2017 af mathon

 Pufferopløsninger har i høj grad noget med ligevægtsloven at gøre:

For en monoprot, svag syre S med den korresponderende svage base B
haves:

                    S\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; B\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}
ligevægtsbrøk:
                                \frac{\left [ B \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ S \right ]}=K_s

                                \left [ H_3O^+ \right ]\cdot \frac{\left [ B \right ] }{\left [ S \right ]}=K_s

                                \log\left (\left [ H_3O^+ \right ]\cdot \frac{\left [ B \right ] }{\left [ S \right ]} \right )=\log\left (K_s \right )

                                \log\left (\left [ H_3O^+ \right ] \right )+\log\left ( \frac{\left [ B \right ] }{\left [ S \right ]} \right )=\log\left (K_s \right )

                                -\log\left (\left [ H_3O^+ \right ] \right )-\log\left ( \frac{\left [ B \right ] }{\left [ S \right ]} \right )=-\log\left (K_s \right )

                                pH-\log\left ( \frac{\left [ B \right ] }{\left [ S \right ]} \right )=pK_s

                                pH=pK_s+\log\left ( \frac{\left [ B \right ] }{\left [ S \right ]} \right ) 

                                pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right ) som er pufferligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. marts 2017 af mathon

Hvis pufferen har en rimelig koncentration/kapacitet og \frac{n_b}{n_s}\approx 1 og pH kun regnes med 1 dec.
ændres pH ikke, hvis forholdet \frac{n_b}{n_s} ikke ændres mere end \mp 10\%,
da
              \log\left ( \left \{ \left. 0{.}90,1{.12} \right \} \right. \right )=\left \{ -0{.}5,0{.}5\} \right.


Skriv et svar til: Pufferopløsninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.