Matematik

Find det stejleste punk i parabel

05. marts 2017 af suzukirace - Niveau: B-niveau

Skal finde det stejleste punk i parabel... Og det tænker jeg jeg kan gøre ved at double differentiere følgende funktion for en parabel: 0.00929*x^2+0.01858*x+59.811 og så derefter sætte det double differentierede ligmed 0... Dog giver funktionen=0.01858 når jeg tager f´´til funktionen... Dette er ikke rigtigt, så kan man slet ikke finde det for en parablel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2017 af peter lind

f'(x) = 2ax + b   Den bliver stejlere jo mere den går mod ±∞


Svar #2
05. marts 2017 af suzukirace

Så jeg sætter min a og b værdi ind således : f´)x=2*0.00929*x^2+0.01858*x og så differentier jeg det igen og sætter det ligmed 0


Svar #3
05. marts 2017 af suzukirace

faktisk så er der en linje som går igennem parablen Det ovenover det jeg skal finde det stejleste punkt... Her er et billede: 


Svar #4
05. marts 2017 af suzukirace

:


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2017 af SuneChr

Vil du finde dét punkt på parablen, i det vedhæftede, hvori tangenten er parallel med linjen l ?
Derudover kan jeg ikke forstå, hvad du vil finde ud af.
f ''(x)  har samme fortegn for alle x for en parabel. Det fortæller bl.a., om parablen er nedad hul
eller opad hul.


Svar #6
05. marts 2017 af suzukirace

Jeg vil finde det sted på parablen som er stejlest over den blå linje


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2017 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. marts 2017 af peter lind

Det er der hvor parablen skærer den blå linie ud til højre


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. marts 2017 af SuneChr

Find de to punkters x-værdi hvor graferne skærer hinanden.
Det gøres ved at sætte funktionerne lig med hinanden og løse m.h.t. x.
Hvis parablens forskrift er f (x) bestemmes f '(x) i hvert af disse to punkter.
Hvor f '(x) er størst er kurven stejlest.


Svar #10
05. marts 2017 af suzukirace

SuneChr har gjort som du sagde nu, men da jeg sætter de to funktioner lig hinanden får jeg x=-2 og x=14.72 men dette passer ikke i forhold til bileldet? Har vedlagt mit maple så du kan se om jeg har gjort det rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. marts 2017 af SuneChr

Den funktion, du har anført i # 0 , har positiv koefficient til x2
men billedet af parablen, i det vedhæftede # 4, viser, at her er koefficienten til x2 negativ.


Svar #12
05. marts 2017 af suzukirace

Undskyld! Sådan nu giver den mig også skræingen som ligger til venstre og højre! (-12.97 og 17.01)

Se bort fra det vedlagte!

sætter jeg så de to x værdier (skræinger) ind i -0.01858*(-12,97)+0.018=0.25

0.01858*(17.01)+0.018=-0.29

Så må det være stejlest ved punktet hvor x er -12.97


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. marts 2017 af SuneChr

Se igen # 8
Læg en lodret linje ned gennem parablens toppunkt.
Hvor den lodrette linje skærer den skrå linje, kan den skrå linje vippe op og ned.
Linjen er længst nede ude til højre, som anført, hvorfor den er stejlest her, og f '(x) er da størst der.


Svar #14
05. marts 2017 af suzukirace

Ja, men jeg har da gjort som du sagde i #9 hvis du kigger i det vedlagte? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. marts 2017 af SuneChr

Det kan du så have ret i, hvis vi regner hældningskoefficienten med fortegn.
Men hvis spørgsmålet går på stejlheden alene, ser vi på den absolutte værdi af differentialkvotienten.
Det er lidt ligesom bjergkørsel, bjergvejen kan være lige stejl op til toppen og derefter ned igen, blot
med modsat fortegn.


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. marts 2017 af SuneChr

.SP 0503171751.PNG

Vedhæftet fil:SP 0503171751.PNG

Skriv et svar til: Find det stejleste punk i parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.