Matematik

Hjælp til kringlet matematikopgave

08. marts 2017 af frederasmussen - Niveau: B-niveau

Hej alle kloge hoveder, 

Jeg har lidt problemer med denne opgave (se vedhæftet fil). Er der nogle, der kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2017 af SuneChr

Dividér O(x) med x
E(2000)  Indsæt x = 2000 i E(x)
Differentiér O(x)    ( ikke E(x) )
Løs O'(x0) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. marts 2017 af hesch (Slettet)

Hvilke problemer?

Der står jo at  E(x) = O(x) / x.

Så ad a):  Det gør du så bare, altså dividerer udtrykket O(x) med x.

Så er der bare at finde mininimum for E(x) ved ligningen:  dE(x)/dx = 0

PS:  Nå, ja, jeg kan godt se det i opgaven:

Du skal løse ligningen:  E(x) = dO(x)/dx


Svar #3
08. marts 2017 af frederasmussen

Kan det passe, at regneforskriften for E(x) er  = 0.0005*x^(2)-0.8*x + 837 + ((35200)/(x)) ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. marts 2017 af StoreNord

Ja. Det er rigtigt.


Svar #5
09. marts 2017 af frederasmussen

Tak for svar!

Er der nogle, der kan hjælpe med delopgave b?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2017 af hesch (Slettet)

Du skal læse linien i opgaven lige over spørgsmål b).

Som skrevet i #2 opfatter jeg den som at:

E(x) - O'(x) = 0

E(x) har du bestemt i #3. Skal du have hjælp med at bestemme O'(x), eller ?

Det, som jeg opfordrer dig til, er at være selvhjulpen og herved at kunne spørge mere specifikt ind til der, hvor du går i stå, for din egen skyld. Jeg kan forstå, at hvis du opstiller ligningen i ovenstående 3. linie, så kan du have et problem med at løse den. Men lad det nu, så vidt du selv kan, komme dertil.


Svar #7
11. marts 2017 af frederasmussen

Jeg tror bare jeg skal have at vide i udførlige trin, hvordan opgaven løses og hvorfor


Svar #8
12. marts 2017 af frederasmussen

Er dette svaret på b?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. marts 2017 af hesch (Slettet)

Så vidt jeg kan se er facit rigtigt, men . . .

Du anvender en numerisk løsning, der finder èn løsning på en ligning der kan indbefatte en brøk, et 2. eller 3. grads polynomium, afhængig af hvad du måtte behage at gange ligningen igennem med.

Et 2. grads polynomium kan have 2 løsninger, og et 3. grads kan have 3.

På min lommeregner kan jeg "solve"

( x + 2 )( x - 3 ) = x2 - x - 6 = 0

Jeg skal så vælge et udgangspunkt for værdien af x.

Vælger jeg værdien x=3,5 finder den løsningen x=3.  Vælger jeg værdien x=-2,5 finder den løsningen x=-2.

Sådanne numeriske "solvere" har ikke den dybere forståelse for matematiske funktioner. De finder èn løsning, og det er det.  Du bør redegøre for, at løsningen du har fundet er den eneste løsning: Ellers vil censor ved en eksamen få panderynker.

Hvis du havde fulgt opgavens anvisning, burde du have solvet:

O'(x) - E(x) = 0    →

0.001x2 - 0.8x - 35200/x = 0

Løsningen af denne ligning giver samme løsning, jeg har ikke sat mig ind i hvorfor. Måske kan bemeldte censor heller ikke helt gennemskue det på basis af din (manglende) dokumentation, laver nogle panderynker og trækker en karakter ned.

Glem nu karaktergivning ved eksamen for en stund, men i det pulveriserende erhvervsliv skal du dokumentere beregninger præcist og forståeligt:  Man vil gerne vide og forstå hvorfor den Storebæltsbro styrtede sammen i stormvejr. Er det på grund af sjusk, er du fyret.


Skriv et svar til: Hjælp til kringlet matematikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.